Президентът Анастасиадис откри първата руска църква в Епископион

Президентът Никос Анастасиадис тържествено откри първата църква на острова построена в руски стил. Тя се намира в село Епископион, Никозия и е построена от руския бизнесмен Виатислав Зарагов. В речта си, президентът на Кипър каза, че църква е посветена на Свети Андрей и ще  служи на духовните нужди на руските православни хора, живеещи на острова.

na-kipre-otkryli-pervyy-russkiy-pravoslavnyy-hram_6

Президентът благодари на бизнесмена и изобщо на руската общност на острова, че въпреки трудностите и икономическата криза те са избрали да останат в Кипър.

methilarion1-600x400„Руската църква „Св.Андрей Първозвани” е първият руски храм на острова. проповедите ще бъдат на славянски език, а на стените ще бъдат всички руски светии”, заяви след литургията в храма Митрополит Иларион, ръководител  на „Външни църковни връзки” на Руската православна църква. Храмът ще се управлява от православната църква на Кипър.

Според Митрополита, стотици руски семейства с деца „са избрали да живеят на този благословен остров”. Той изрази увереност, че руската общност в Кипър с голяма радост ще посещава храма, в който ще се проповядва на родния им език, а децата ще слушат познати песнопеения, близки до сърцата им”.

Той изрази надежда, че това няма да е единственият руски храм на острова.

На литургията присъстваха епископи от Кипър, от антиохийската, сръбската, българската и гръцката православни църкви.

na-kipre-otkryli-pervyy-russkiy-pravoslavnyy-hram_3

Хор, съставен от студенти от богословски училища в Санкт Петербург извършиха песнопеения.

Новата църква разполага с по пет златни куполи, които са пристигнали от Санкт Петербург през лятото на 2016. Централният купол, с тегло почти осем тона е поставен на църквата на 7 юли 2016 г. под звуците на пеене и фойерверки, следвани от музикална програма.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στα θυρανοίξια του πρώτου ρωσικής τεχνοτροπίας ιερού ναού αφιερωμένου στον Απόστολο Ανδρέα και πάντας τους εν τη ρωσική γη διαλάμψαντες Αγίου. Λευκωσία 27 Μαρτίου 2017

Църквата побира до 400 души и трябва да бъде заобиколена от голям хълм градина, беседки, приемна, парк за деца с увреждания със специални игри за тези, които имат проблеми с мобилността, както и византийски стил фонтани със светена вода.

261322.p

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*