Правителството готово и за най-лошия сценарий в сагата със Cyprus Air

Служителка на компанията седи пред загражденията на парламента в знак на протест

Правителството е разработило планове за осигуряване на връзка по въздух с острова, в случай, че Cyprus Airways (CY) бъде закрита, каза днес министърът на финансите Харис Георгиадис.

Министърът говори в парламента, който се събра да обсъди бъдещето на болния национален превозвач.

“Ние се опитваме да изчерпим всички възможности за оцеляването на компанията,” каза той пред депутатите. “Трябва да кажа, че нашите планове включват и най-лошия случай.”

Отхвърляйки твърденията, че правителството не работи правилно по въпроса, Георгиадис каза, че компанията може да бъде продадена още утре, ако има сериозен инвеститор.

“Търсим реален инвеститор, а не шарлатанин; дори сме готови да продадем компанията на работниците “, каза той.

Министърът предизвика пилотите да купят сами компанията си, след като имат парите.

Георгиадис каза, че инвеститор е трябвало да се търси още през 2007 г., когато Европейската комисия е одобрила последната, еднократна държавна субсидия.

Компанията е в очакване на решение за това дали сумите от 100 милиона евро, дадени от правителството през последните години, представляват държавна помощ и трябва да се връщат, решение, което би довело веднага до несъстоятелност на националния превозвач.

Министърът каза, че работниците ще бъдат компенсирани в случай на закриване. Правителството вече е предвидило допълнителен бюджет на стойност  10 милиона евро за тази цел.

Служители на авиокомпанията организираха днес пред парламента протест с искания за спасяване на дружеството.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*