Опозицията иска отлагане на гласуването на конфискациите

Опозиционните депутати се борят за отлагане на гласуването на законопроекта за запорите на 17 април , след като стана ясно, че той съвпадна с период, който ще ги лиши от гласа на председателя на парламента.

Кипър вече се забави с приемането на рамката за възбрани, предвидена според спасителната програма на Кипър с международните си кредитори и 17 април е определен като краен срок за народните представители да вземат решениедали да се прокара изключително спорния законопроект.

Но 17 април ще съвпадне с посещението на президента Никос Анастасиадис в Атина, което означава, че председателя на парламента Янакис Омиру ще е необходимо временно да встъпи в длъжност и ще се лиши на сесията на този ден от правото си на глас.

Депутати от опозицията твърдят, че дори един глас би бил достатъчен, за да наклони везните (ДИСИ и Дико с 28 гласа в сравнение с останалите  27 на други партии) и настояват за друг ден на пленарната сесия.

Депутатите призовават пленарната сесия да бъде преместена една седмица напред, защото на предишния ден (16 април) също е изключено, тогава членовете на комисиите по финанси и вътрешни работи ще се съберат, за да разгледат предложенията на партиите за изменения в законите за налагане на възбрана.

Налице е също така възможност на извънредно пленарно заседание, което да се проведе през уикенда на 18-19 април
Закъсненията при приемането на рамката за възбрани задържа изпълнението на спасителната програма на Кипър. Тези отлагания възпрепятстват Кипър от участие в програмата на ЕЦБ за 1.1 милиарда евро за облекчаване, която стартира миналия месец.

Кредиторите твърдят, че островът се нуждае от адекватна рамка за възбрани и запори, която да помогне на банките да ограничат високите нива на необслужваните кредити и да им позволи да кредитират повече и да помогнатза стимулиране на икономическия растеж.

Кипърските служители казват, че след като рамка на възбрани влезе в сила и на острова се потвърди, че са на път с реформите си, ЕЦБ може да се купи до 500 милиона евров кипърски облигации.

Рамката на възбрани беше одобрен в края на миналата година от парламента, но е зависеше от властите кога ще подготвят регулации по несъстоятелност, за да влязат двата закона в сила едновременно.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*