Посланик Дохърти посреща турски висши военни

Присъствието на униформени високопоставени офицери от турската армия на приема, даден от американския посланик в Кипър Катлиин Дохърти миналата седмица предизвика възмущение от политическите партии в понеделник.

Според турския всекидневник Милиет, събитието се е състояло в хотел Мерит в северната част на Кипър миналия четвъртък. На него са присъствали генерал-лейтенант Илиас Бозкурт, командир на турските окупационни сили в Кипър и бригаден генерал Ерхан Узун, командир на кипърските турски сили за сигурност. Вестникът съобщава, че САЩ е канил турски офицери от армията на приеми, но това е първият път, в който всички служители са присъствали в униформи.
Също така са били поканени ръководителите на няколко чужди дипломатически мисии в Кипър.
Милиет пише, че „това е много важно, че турската армия е поканена на приема по случай встъпването на длъжност на американския посланик в Кипър. Това е сигнал за доверие от страна на САЩ към турската армия”.

Най-остър в забележките и изказванията си беше евродепутата от ДИСИ Елени Теохару
В изявление, г-жа Теохару определи позицията на Дохърти като “неприемлива”
„Американския посланик загуби доверието и авторитета си и това е много обидно за Република Кипър, към която тя е акредитирана”. Според кипърския евродепутат, Дохърти „няма място в Република Кипър”.
„Тя не може така игриво да поздрави командира на окупационните сили,” бяха думите на Елени Теохару.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*