Подготвя се среща на върха в Минск за Украйна в сряда

Това стана ясно след състоялата се по-рано днес телефонна конферентна връзка между Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко

 

Лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна планират да се срещнат в беларуската столица Минск в сряда, за да продължат опитите за мирно уреждане на конфликта в Украйна.

Това обяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт след състоялата се по-рано днес телефонна конферентна връзка между Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко, цитиран от световните агенции.

Четиримата проведоха „дълга телефонна конференция“ и

„продължиха да работят по пакет от мерки в рамките на усилията им за глобално решаване на конфликта в източна Украйна“, се посочва в комюнике на германското правителство.

Работата ще продължи утре в Берлин с цел да се подготви среща на върха в „нормандски формат“ между четирите държави в сряда в Минск.

В четвъртък вечерта френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в Киев с президента Порошенко, за да представят плана си за мирно решаване на конфликта в Украйна. Последва и тяхна визита в Москва, където в петък разговаряха с руския президент Владимир Путин повече от 5 часа.

В първия си коментар след срещата в Кремъл Оланд заяви, че водените разговори с руския президент са сред последните възможности да се избегне война.

„Западът иска да гради безопасността на Европа съвместно с Русия, а не срещу нея“, коментира германският канцлер Ангела Меркел по време на конференция за сигурността в Мюнхен.

На свой ред руският президент заяви, че Москва не планира да воюва с никого, но също така не я устройва еднополюсен свят. Украинският му колега Петро Порошенко изрази готовността си по всяко време да обяви прекратяване на огъня в източната част на страната.

Източник: БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*