Гръцкият премиер Ципрас пред нов сблъсък с ЕС

Новият ляв министър-председател на Гърция, Алексис Ципрас, каза в неделя, че няма да приеме удължаване на сегашния спасителен план на Гърция, изправяйки се пред нов сблъсък с лидерите на ЕС, които искат от него да направи точно това на срещата на върха в четвъртък.

Ципрас обеща също, че неговото правителство ще излекува “раните” на строги икономии, придържайки се към предизборните си обещания за даване на безплатна храна и електричество за тези, които са пострадали, и възстановяване на работа на държавните служители, които са били уволнени, като част от условията на спасителния пакет за строги икономии.

В първата си голяма реч пред парламента като министър-председател, Ципрас каза, че е все още оптимист, че може да постигне споразумение с партньорите на Гърция в ЕС за нов договор за дълга и преходно споразумение.

“Спасяването не успя”, каза той. “Новото правителство не поставя въпроса за удължаване … защото не може да поиска удължаване на грешките.”

Действията на Ципрас ще се следят отблизо от лидерите на Европейския съюз, които към днешна дата показаха оскъдна готовност да отговорят на изискванията на Ципрас, страхувайки се от преустановяването на фискалните и икономическите реформи, които международните кредитори поискаха в замяна на 240-те милиарда евро помощ.

Гърците бяха сериозно засегнати от икономиите, наложени им от “тройката” кредитори от Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия. Страната тъкмо започна да излиза от години икономическа депресия, но все още приблизително един на всеки четирима гърци са безработни.

“Първият приоритет на това правителство е справянето с големите рани на спасителния план, справяне с хуманитарната криза, точно както обеща да направи преди изборите”, каза Ципрас.

Той каза, че основната битка ще бъде срещу корупцията и обеща да се справи с дългогодишната борба на Гърция с укриването на данъци. Той също така обяви серия от съкращения на обезщетения на политиците, както и забрана на министерските автомобили и продажба на един от правителствените самолети.

Ципрас заяви, че също ще премахне данък сгради и ще го замени с данък върху скъпите имоти.

План за промяна

През изминалата седмица, гръцки официални представители изложиха това, което виждат като преходен план за запазване на финансовите потоци през следващите няколко месеца, докато те предоговарят споразумението за дълга.

Вместо следващ транш от спасителните фондове – 7,20 милиарда евро, както е предвидено в договорите, новото правителство на Гърция иска правото да се отпусне по-краткосрочен дълг,  който надхвърля прага от 15 милиарда евро. Той също така иска 1,9 милиарда евро в печалби от гръцките облигации, държани от Европейската централна банка и други органи в еврозоната, нещо, което беше договорено преди това.

С това като мост, гръцките официални представители ще се опитат да предоговорят изплащането на гръцкия дълг, може би чрез продължаване на плащанията само на лихвите и получаване на някои отсрочки за бюджетния излишък, който се очаква.

Източник от държавната администрация заяви, че не всичко ще се случи веднага. “Темпът на изпълнението на обещанията ни е “в рамките на четири години,” казва източникът.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*