Повече от 1 милион  лири стерлинги струват бежанците на Обединеното кралство

Повече от 1 милион  лири стерлинги ( 1,3 млн. евро) са изразходвани за три месеца за имигрантите, които се намират във английските военни бази в Кипър, посочват данни, публикувани във Великобритания

Плавателен съд със 115 имигранти беше акостирал при Кралските бази в Акротири с 67 мъже, 19 жени и 29 деца на 21 октомври 2015г. Британският държавен  министър на въоръжените сили и отбраната Пени Мордаунт заяви пред депутатите, че спешното реагиране, охраната, строителство на временен лагер и поддръжката им са в размер на 1,122,972 лири стерлинги. Правителството на Обединеното кралство постигна споразумение с кипърските власти да бъдат разгледани молбите на търсещите убежище, предимно сирийци и палестинци от бежанските лагери в Сирия и от други места. Храна, вода и подслон са предоставени на имигрантите от военния персонал след пристигането им.

Имигрантите от временния лагера в Декелия имаха една седмица, за да решат дали да търсят убежище в Кипър – държава-членка на Европейския съюз – или да бъдат депортирани. Мордаунт каза, че на пристигналите във временния лагер в Декелия са предоставени „редовен достъп до медицински, стоматологични и други здравни услуги, както се изисква“, а Кипър наскоро дори започнаха да предлагат и обучение за деца и възрастни. Допълнителни данни показват, че около 2 милиона лири стерлинги са били изразходвани за социални, здравни грижи и образование за групата от имигранти, чиято лодка акостира на брега на Британските военни  бази в Кипър през 1998 година. Тулип Сидик, лейбърист, остро зададе въпроса, колко струват на данъкоплатците издръжката на имигрантите, които са пристигнали през 1998 г. и октомври 2015 г. в зоните на суверенните бази в Декелия и Акротири.

Мордаунт отговори, че общите разходи към днешна дата към публичния бюджет за жилища, разходи за сигурност и медицински грижи за бежанците пристигнали на 21 октомври 2015 г., възлизат на  1,122,972 лири стерлинги. “Тези разходи, които са свързани с подкрепата и хуманно отношение към бежанците ще се отчитат спрямо правителствените цели за подпомагането на трети страни. Тя сподели, че „не е възможно да се представи точна сума на изразходваните средства за бежанците, които са пристигнали през 1998 г. „Разходите за предоставянето само на социални грижи и образование, въз основа на последните данни, е около € 165 000 на година“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*