Българите в Англия ще получават детски надбавки до 2020 г.

За новопристигащите работници, детските ще бъдат индексирани на базата на разходите за живот в родната им страна

След извоюваните от Лондон реформи в ЕС, новите работници на Острова ще са без обезщетения за първите 4 г. Пенсиите няма да се индексират.

Untitled-1_1zxkhsombmxvrrsХиляди българи, които живеят и работят във Великобритания, вече се питат как ще им се отразят промените, които премиерът Дейвид Камерън извоюва на срещата на върха на ЕС в края на седмицата в Брюксел.

Промените в отпускането на социални обезщетения ще важат за целия ЕС, но бяха договорени заради Великобритания. Очаква се да бъдат активирани, ако страната гласува за оставане в ЕС на референдума на 23 юни, пише “24 часа”.

Според запознати със среднощните преговори в Брюксел , източноевропейските страни трябва да благодарят главно на Полша и на премиерът ѝ Беата Шидло.

Именно нейната съпротива на исканията на Камерън за орязване на социалните придобивки за имигрантите довела до продължаването на срещата в Брюксел повече от 31 часа. Камерън проведе специална среща с лидерите от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия. След форума Шидло обяви, че е постигнала победа и поляците на Острова ще продължат да получават социални придобивки. Това, разбира се, важи за всички източноевропейци, включително и за българите.

На преговорите централноевропейските държави, начело с Полша, се преборили и за запазване на детските надбавки за деца на мигранти от ЕС, които обаче не живеят с родителите си на Острова. Първоначално Дейвид Камерън лобираше за пълна забрана имигрантите да могат да пращат надбавки в родината си, ако децата им са там. Според окончателното споразумение се въвеждат промени само за новопристигащите работници, за които детските ще бъдат индексирани на базата на разходите на живот в родната им страна.

Така например размерът на тези добавки за български работник ще бъде равен на детските в България, а не във Великобритания, където са значително по-високи. Тази схема ще се прилага до 2020 г. за новопристигналите имигранти. След това ще влезе в сила за всички имигранти, които вече са на Острова и са подали документи за такива помощи.

Системата за индексиране ще се използва само за този тип социални плащания и няма да се отнася за друг тип подпомагане, което може да се прехвърля в държава, различна от тази, в която работи съответното лице. Например пенсиите за старост няма да се индексират, предвижда споразумението.

В заключенията на срещата в Брюксел е вписано, че при миграция на работници в големи мащаби държавите ще могат да предвиждат рестриктивни мерки.

Това ще се прави, ако има опасност огромният поток да доведе до “риск за обществения ред, обществената сигурност или общественото здраве”. Именно тогава ще се включи т.нар. аварийна спирачка при отпускането на социални обезщетения за новопристигнали чуждестранни работници във Великобритания.

Окончателната договорка между ЕС и Лондон дава право на всяка страна членка да активира тази аварийна спирачка за не повече от 7 години общо, и то за новопристигнали работници, сочи Би Би Си. Това означава, че промените няма да засегнат вече работещите на Острова българи.

В рамките на този 7-годишен период българи, които тепърва ще започват работа в страната, ще бъдат ограничени в получаването на социални обезщетения за 4 години. Срокът започва да тече от момента, когато лицето започне да работи в държавата. Първоначално работникът няма да получава никакви обезщетения, а след това постепенно ще му бъде позволяван достъп до определен вид плащания.

Първоначално Дейвид Камерън настоявал за “аварийна спирачка” за социални помощи за имигранти в продължение на 13 г., но след като източноевропейските държави се противопоставили, той склонил на 7-годишен период.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*