Парламентът отново отложи закона за конфискуване на ипотекирани имоти

Депутатите гласуваха вчера с мнозинство в подкрепа на предложението за отлагане до 19 март на одобрението на закона за конфискация на ипотекирани недвижими имоти, който е изключително важна предпоставка за приключване на шестия преглед на програмата на Кипър за икономическа помощ от международни кредитори (ЕС, МВФ, ЕК).

Целта на отлагането е да се осигури достатъчно време за разглеждане и гласуване на съответната рамка за несъстоятелност в законопроекта.

Предложението бе одобрено с 30 гласа “за” и 19 “против”, имаше един въздържал се. Управляващата партия ДИСИ, заедно с дясноцентристката ДИКО и социалистите от ЕДЕК гласуваха в подкрепа на предложението, докато левицата АКЕЛ,  Зелената партия и един независим депутат гласуваха против, подкрепяйки други предложения за по-нататъшно задържане на закона и след 19 март.

Мисия на Тройката кредитори (ЕО, ЕЦБ и МВФ)  посети острова в края на януари за неформален преглед на изпълнението на програмата, но не даде окончателни заключения.

“Като се има предвид допълнително спиране на ефективното прилагане на рамката за ограничаване на достъпа, постигането на споразумение на ниво експертна оценка не е възможно по време на тази визита”, казаха кредиторите в изявление.

Първото спирането на Закона за конфискациите от парламента изтича на 02 март.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*