Земеделските производители може да връщат 50 милиона евро

Земеделските производители може да бъдат принудени да се върнат около 50 милиона евро, които са получили като компенсация между 2008 г. и 2014 г., ако Европейският съюз реши, че сегашната схема за застраховане на кипърските земеделски производители нарушава правилата за конкуренция.

Земеделският министър Никос Куялис заяви, че правителството планира да поиска от ЕС разрешение да прилага настоящата схема и през 2015 г. до разработването на нова такава от експерти.

Организацията за застраховане на земеделието (OGA) ще бъде закрита в края на годината и нейните функции и служители ще бъдат прехвърлени към министерството на земеделието.

Куялис подчерта, че целта на правителството не е спиране на застраховането на селското стопанство, а закриване само на институцията OGA.

Министърът заяви пред депутатите, че от ЕС са предупредили Кипър още през 2012 г., че OGA е в нарушение на правилата на ЕС, тъй като застраховката е задължителна и земеделските производители не са можели да избират сами компанията, която искат. Освен това OGA работи като застрахователно дружество с държавна подкрепа, каза министърът.

“Стигнали сме до 2014 г., когато настоящата схема за застраховка на селското стопанство изтече и ние трябва да се обърнем към Брюксел и да поискаме удължаване на срока от една година”, каза той.

Между 2000 г. и 2014 г., OGA е получила  59 милиона евро от земеделските производители и същата сума от държавата. Тя също има 9 милиона от лихви, каза министърът. OGA плаща 100 млн обезщетение и 37 милиона административни разходи. Оперативните разходи са около 2,5 милиона евро на година.

“Тази организация няма бъдеще и се оказва, че не е жизнеспособна,” каза Куялис.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие, депутатът от АКЕЛ Янакис Гаврил, обвини правителството в унищожаването на организация, която поддържа земеделските производители.

“Ние не сме информирани какво ще бъде създадено на нейно място,” каза той.

Гаврил описа предупреждението на министъра като всяване на паника.

Реакцията от организациите на земеделските производители е смесена, в зависимост от това към кой край на политическия спектър принадлежат.

Левите заявиха, че ще се противопоставят на закриването на OGA.

“Подобно развитие би довело до доброволно осигуряване и аз не знам колко фермери ще бъдат застраховани при настоящите условия,” каза Христос Куртеларис. “Използването на частни фирми ще доведе до по-високи разходи за застраховка.”

“Панагротикос” не изглежда да има проблем със затварянето на OGA , при условие, че нуждите на земеделските производители бъдат обезпечени, без допълнителни разходи.

Решението за закриване OGA ще премахнете 2.5 милиона евро тежест от раменете на фермерите, заяви генералният секретар на “Панаогротикос”, Тасос Япанис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*