Тройката дава зелена светлина за следващата фаза на спасителния план

Периодичния преглед на спасителната програма на Кипър е успешно приключен, заяви Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в сряда, което е ключова стъпка за страната, за да вземат участие в програма на ЕЦБ за отпечатване на облигации.

“Основните елементи на тази рамка са вече факт, който позволява финализирането на споразумението на ниво експерти,” се казва в изявление на тройката от международни инспектори , позовавайки се на закона за обявяване в несъстоятелност.

Заключението им е обект на одобрение от страна на ЕС и МВФ, които ще бъде дадено скоро, казаха кредиторите.

Заключението от прегледа е било забавено, заради късното приемане на закона за ипотеките, който вече е подписан от парламента.

Приключването на този преглед означава, че Кипър вече може да се класира за участие в програмата за печатане на пари на ЕЦБ и за купуватне на държавни облигации.

Длъжностни лица са изчислили, че ЕЦБ може да закупи до 500 млн евро от държавния дълг на Кипър в рамките на програмата за 1.1 млрд “количествени улеснения”.

От 10 млрд евро договорени през 2013 г., Кипър ще получи реално малко над 6 млрд евро. Властите заявиха, че на острова не могат да изискват цялата сума по спасителния план, защото икономически резултати са по-добри от очакваното.

Изявлението добави, че по-нататъшни действия трябва да се насочат към намаляването на необслужваните кредити, включително законодателството, за да се улесни продажбата на банкови заеми.

Тройката също така призова властите да “поддържат темпото на структурнитереформи”. Реформата на администрацията на публичния сектор е от ключово значение в това отношение, посочи тя.

“Навременно изпълнение на плана за приватизация е необходимо, за да се увеличи икономическата ефективност, привличане на инвестиции и намаляване на публичния дълг,” се подчертава още.

Изпълнителният съвет на МВФ се очаква да одобри доклада и изплащането на следващия транш до 16 юни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*