От днес Тройката започва разговори за подготовка на шестата оценка на Кипър

Мисия от експерти на международните кредитори на Кипър (МВФ, Европейската комисия, Европейската централна банка) – известни като Тройката – започват днес разговори в  Никозия, за да подготвят почвата за следващата, шеста, програма за оценка на Кипър, която ще се проведе през януари.

Източник на МВФ е казал пред CNA, че рамката за несъстоятелност е във фокуса на програмата на този етап.

Очаква се да бъде обърнато повишено внимание към въпросите, свързани с плана за реформи в здравеопазването, приватизацията на полу-държавните дружества и постепенното пълно елиминиране на контрола върху капитала, наложени на Кипър през  март 2013.

Международният валутен фонд смята, че приоритетите по програмата  за приспособяване са изпълнени и ще свика Управителният съвет на МВФ през декември, за да се приключи петия преглед.

Мисията на Тройката ще остане на острова до 14 през ноември.

През март 2013 Кипър и Тройката се дотовориха за пакет финансова помощ от 10 млрд евро, който включва „подстригване“ на незастрахованите депозити (над € 100 000), за да се рекапитализира Банката на Кипър, докато Laiki Bank беше ликвидирана и вложителите загубиха всичките си спестявания над € 100,000.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*