След кмета на Пафос и цял общински съвет разследван за злоупотреба със средства

Почти е приключило разследването на злоупотребата със средства на общинския съвет в Ергатес,  е казал говорителят на полицията Андреас Ангелидис пред представители на пресата.

Полицията разследва дейността на съвета за периода 2002-2011, когато – според полицията –  финансови фондове са били управлявани неправилно, включително възлагане на обществени поръчки на роднини, без да се следва правилната процедура, изхвърлянето на отпадъци в районите около селото и придобиване услуги от дружества, притежавани от членовете на съвета.

Съветът също е обект на разследване за хвърляне на средства за пищни партита за приятели и роднини и закупуване на скъпи бижута като подаръци.

В координирана проверка преди две седмици в къщите на 12 от членовете на съвета полицията е иззела голям брой от тези “подаръци”, които включват златни кръстове и колиета и сребърни декоративни кораби.

Членовете на общинския съвета са обект на разследване за заговор за измама, неизпълнение на задължение, небрежност и нарушаване на закона за възлагане на обществени поръчки.

От полицията  казаха имат всички доказателства за да завършат разследването успешно.

“Не знам дали ще бъде арестуван. Това е работа на съда. След като приключи нашето разследване  и доклада бъде представен, той ще реши какво ще се случи по-нататък “, каза Ангелидис.

Случаят излезе на бял свят след като настоящият Общински съвет встъпи в длъжност и се свърза с главния одитор  Кристала Йоргаджи с подозрения за редица съмнителни сделки, разрешени от предишния съвет.

Генералният одитор изготви дълъг доклад, който е предаден на полицията преди три седмици.

Докладът е доста язвителен. Според генералния одитор, над деветгодишен период на договора за събиране на отпадъци на общината е бил възложен на изпълнител, тясно свързан със съпругата на председателя.

Поръчката – се казва в доклада – е възложена, без първо да се обяви тръжна процедура. Посочва се също, че изпълнителят не разполага с лиценз за управление на отпадъците.

Отпадъци са били изхвърляни в райони в близост до селото, а не в депото Котсиатис, съгласно договора. В доклада се отбелязва, че в два отделни случая той бил заловен от органите да изхвърля боклук в неразрешени зони.

Според доклад, представен от Областната служба в Никозия, премахването на незаконното сметище около селото ще струва на държавата 1,500,000 евро.

В продължение на три години – 2008 до 2011 година –на изпълнителя е платена сумата от  96 680 евро, без да е издаден какъвто и да е платежен документ –  касови бележки или фактури, се отбелязва още в доклада.

Общинският съвет е заподозрян и за придобиване на стоки и услуги от дружества, притежавани от неговия председател и останалите членове на съвета и използването на нелегални имигранти.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*