Нов инцидент с емигранти в Егейско море

Равносметката – 22 удавени и 200 спасени

Вчера дведесетметрова лодка, тръгнала от турския бряг за остров Кос се е преобърнала, вследствие на което са загинали 22 бежанци, а двеста са били спасени от кораб на турската брегова охрана. Инцидентът е станал в близост до курортния град Бодрум, Турция.

DSC_0004
о-в Лесбос, архив на Бг Вестник в Кипър

В неделя имаше друг инцидент с бежанци, когато дървена лодка се преобърна край гръцкия остров Фармакониси, 34 души са загинали, включително 15 бебета и деца.

Това е най-тежката миграционна криза в Европа след Втората световна война. Никой вече не се ангажира с цифри. Старата Европа вече се задъхва от преселението на стотици хиляди бежанци не само от Сирия, а и от много африкански страни.

Положението на гръцките острови е повече от трагично. Няма

о-в Лесбос, архив на Бг Вестник в Кипър
о-в Лесбос, архив на Бг Вестник в Кипър

туристи, местното население се страхува от прииждащите всеки ден нови и нови тълпи от мигранти, решени на всяка цена да стигнат до Централна Европа, една по една европейските страни вземат решение за затваряне на границите и стягат граничния контрол.

Днес ЕС ще решава извънредно за квотите за бежанци за всяка страна членка на съюза, но дали техните решения ще бъдат приети безропотно от новоприетите страни членки, е отделен въпрос.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*