Нито една глоба за пътни камери не е стигнала до съда

Година и половина от въвеждането на пътните камери в съда няма нито една неплатена глоба.

Според полицейска информация делът на неплатените бележки, за които е известно, че са били получени от шофьорите, в момента възлиза на 40 процента, съобщи Philenews , което възлиза на приблизително 40 000 случая.

Автоматизираната система все още е въведена само частично и може да се очаква броят на неплатените глоби да нарасне само когато системата започне да функционира напълно до края на годината, с инсталирани очакваните 90 стационарни и 20 мобилни устройства.

Различни проблеми, които възпрепятстват гладкото функциониране на системата, сега изглежда са разрешени между пътната полиция и отговорната фирма.

Сред тях възникна въпросът за това дали лицето, на което се издава нарушението, наистина е водачът (а не собственикът на автомобила) и въвеждането на проверка на данните на водачите. Подобен проблем възникна и при фирмите, тъй като системата не разпознаваше шофьори на служебни автомобили.

Решен е и въпросът кой ще изготви обвинителните актове за внасяне в съда и се очаква в най-скоро време да бъдат регистрирани първите 2000-3000 дела.

Фирмата възложител е отговорна за изпращането на информация за нарушителя и нарушението до КАТ, които след идентифициране изпращат информацията до съответното РПУ за вписване в районния регистър.

След това на нарушителя ще бъде съставен обвинителен акт, както е при други пътни нарушения.

Властите обаче се опасяват, че съдилищата ще бъдат претоварени, след като делата започнат да текат, тъй като те вече са претоварени. Това може да доведе до ситуация, при която решаването на делата за трафик може да бъде отложено с две или повече години.

Отделен въпрос, който възникна, беше срокът за плащане. Съгласно първоначалното законодателство съдебната заповед трябваше да бъде връчена в рамките на определен срок. Това законодателство вече е променено и правните служби увериха, че дори и този срок да бъде надвишен, няма да има последствия за намирането и доставянето на регистрирани документи, независимо дали е глоба или писмо.

Въпросът за неполучените или недоставени известия също беше повдигнат в миналото, когато стана известно, че въпреки доставката по пощата, много шофьори умишлено не получават глобите, оставяйки ги в неизвестност. Други не са могли да получат глобата по основателни причини, като промяна на адреса, болест или друго отсъствие.

За да се реши това, без да се отменя глобата, се създава електронен списък, така че когато тези лица се опитат да пътуват или се свържат с полицията по някаква причина, те ще бъдат потвърдени и ще им бъде връчена глобата на място.

Според предоставените данни от 1 януари 2022 г. до 17 май 2023 г. нарушенията, уловени от камера, възлизат на 213 603. От тези 181 920 уведомления са изпратени по пощата, от които 67 362, малко над една трета, са платени.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*