Кипър: Министърът е категоричен за намаляването на пенсиите за ранно пенсиониране

Целта на правителството е да въведе системата за социално осигуряване в 21-ви век, каза министърът на труда Янис Панайоту във вторник.

В интервю за Кипърската информационна агенция (CNA) министърът обсъди редица въпроси, свързани със социалноосигурителния фонд, като подчерта също, че през 2024 г. ще се навършат 60 години от създаването му през 1964 г.

Основният въпрос, който Панайоту обсъди, бяха пенсионните удръжки за ранно пенсиониране, дебат, който бушува от години.

В сегашния си вид законоустановената възраст за пенсиониране в Кипър е 65 години, но има и възможност хората да се пенсионират рано на 63 години и да вземат 12% приспадане от месечната си пенсия – дългогодишен спор със синдикатите и работниците.

Първоначално от 1993 г. насам хората, които са правили социалноосигурителни вноски в продължение на 33 години, можеха да се пенсионират на 63 години, но Панайоту обясни, че намалението е установено през 2012 г. като част от преговорите на тогавашното правителство с Тройката, за да се гарантира, че ранното пенсиониране няма да засегне социалните осигурителен фонд.

„Ако няма корекция от 12 процента, всички служители ще поемат разходите, което означава, че вноските на всички служители ще се увеличат“, каза той. „Нито едно правителство и нито един министър на труда не биха премахнали 12-процентното приспадане, защото това практически не е възможно.“

Министърът на труда каза, че в момента се провежда проучване по въпроса, но се въздържа от разкриване на повече подробности преди срещата със Съвета по социално осигуряване, която е планирана по-късно този месец.

„Изглежда, че тези, които са работили много дълго време, са започнали много рано и огромното мнозинство нямат академична квалификация, те са работници, които до голяма степен са работили физически професии и са ниско платени“, каза той.

Министърът съобщи още, че законопроектът за дистанционната работа в частния сектор е актуализиран и ще бъде изпратен за обсъждане в комисията по труда в Камарата.

Той добави, че Министерството на финансите скоро ще завърши рамката за гъвкави форми на работа в публичния сектор, като се позова на ориентацията, която съществува от гледна точка на държавната администрация за четиридневна работна седмица.

От комисията за преоценка на минималната работна заплата министърът на труда каза, че вече са посочени представители на различни социални партньори, които ще участват в комисията, която трябва да заработи в най-скоро време.

Що се отнася до справянето с големи забавяния при обработката на заявленията, Панайоту каза, че е приключила подготовката за редица законодателни или процедурни промени и че целта е плащанията да се обработват в рамките на един месец.

„Вече стартирахме поредица от действия с мотото „в рамките на един месец“, което означава, че членовете на обществеността могат да бъдат информирани за положителен или отрицателен отговор на подаденото от тях искане“, каза той.

Той добави, че министерството дава възможност на държавните служители да работят извънредно, за да обработят голямото количество натрупани заявки и да ускорят целия процес.

Министърът спомена и други проблеми, които се решават в момента, като фалшивата самостоятелна заетост и безсрочни работници и облекчаване на работното време за многодетни родители.

Коментирайки системата за социално осигуряване, Панайоту каза, че операционният софтуер, използван в Кипър, е най-остарелият в ЕС.

„Искаме през следващите няколко години да имаме най-модернизираната система от всяка европейска страна, така че от последните да станем първи“, каза той.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*