Никозия се превръща в културен център по европейска програма

Община Никозия подписа споразумение за превръщането на столицата на Кипър в културен център с организацията Европа Ностра. Това ще привлече вниманието към културното наследството на столицата.

Споразумението включва Кипърския университет, Кипърския институт и Фондацията А. Г. Левентис.

На церемонията по подписването на споразумението кметът Константинос Йорджис каза, че Никозия става четвъртият град, включен в мрежата на Европа Ностра, след Атина, Венеция и Краков.

Той изрази надежда, че сътрудничеството ще даде отлични резултати в областта на опазването и популяризирането на историческите ценности.

Вечерта на 11 октомври генералният секретар на Европа Ностра Снеска Михайлович връчи наградата на Европа Ностра на гравьора Хамбис Цангарис.

Europa Nostra е общоевропейска федерация, представляваща граждански организации, които работят за защита на европейското културно и природно наследство.

European Heritage Hubs е двугодишен пилотен проект, обединяващ заинтересованите страни от културното наследство в цяла Европа. Неговите цели са да подкрепи прехода към по-устойчиво, иновативно и приобщаващо общество, да анализира обхвата на наличното културно наследство и да обедини ресурси за укрепване на движението, фокусирано върху опазването на културното наследство в Европа.

Проектът е финансиран от Европейския съюз.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*