Обединението на мобилни телефонни мрежи в двете части на острова няма да се случи

Въпреки обещанията от страна на президента Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ през юни миналата година, обединението на мобилните телефонни мрежи в двете части на острова няма да се случи поне за сега, заради политически усложнения.

Cyprus_map_UPОт Камарата на промишлеността и търговията съобщиха, че усилията за обединяване на двете мрежи, първоначално договорени от Анастасиадис и Акънджъ, не може да се осъществи при сегашните условия. Причината, каза Фидиас Филидес от Камарата, е закон, приет през 2004г., като част от усилията на Кипър да се хармонизира със законодателството на Европейския съюз, който „забранява телекомуникационна компания регулирана от държава-членка на ЕС да си сътрудничат с нелицензирани организации, а телекомуникационни компании, опериращи в окупираните райони не са лицензирани от одобрен регулаторен орган”, добави той.

Единственият начин в момента е системата-Dual SIM card – две карти, където се превключва между доставчиците, след като потребителя пресича контролираните от правителството територии.

телефонВ момента, кипърски гръцки телефони не работят в северната част – и обратното – при повикване, то преминава през Турция.

Д-р Неофитос Пападопулос, директор на регулатора за електронни комуникации OCECPR, каза, че след първоначалните консултации на техническо равнище, са открити възможни решения.
„Задачата ни беше да намерим начин да се общува на целия остров без да е необходимо да се купува нова карта за мобилен телефон”.

Според Пападопулос, има три сценария – пряко обединение на мрежите, пряко споразумение между компаниите майки доставчици, както и индивидуални споразумения с телекомуникационна компания от трета държава.

След преглед на предложените сценарии беше съобщено, че първият вариант не може да се осъществи, тъй като сътрудничеството с нелицензирани доставчици е забранено от законодателството на Кипър. Другите два варианта са били отхвърлени от Турската страна.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*