Планинските курорти работят на загуба, казват хотелиери

В момент, когато крайбрежните хотели са пълни, хотелите по планинските райони се оплакват от слабо търсене.

Booking-Troodos-Hotels-2Андреас Мандали, ръководител на асоциацията на хотелиерите по планинските курорти, сподели, че хотелите се пълнят между 13 и 21 август, но това не може да компенсира ниската заетост и загубите през останалата част на годината. Той каза, че хотелите са регистрирали 60% заетост в началото на август и се очаква до 100% за следващата седмица и до края на месеца, като след това заетостта пада под 50%. Периода февруари – май хотелите работят на загуба.

Андреас Мандали каза, че основните проблеми, с които се сблъскват са липса на адекватни транспортни връзки с летищата, големите тур оператори не ги включват във ваканционни пакети, както и нелоялна конкуренция от нелицензирани местата за престой.

Хотелиерите в тези области разчитат на вътрешния туризъм. 98 на сто от клиентите, които отсядат в планинските курорти са кипърци.

Той добави, че докато те се стремят да се съобразят с изискванията на държавата, за да получат своите разрешения, други, отдават стаи под наем на къщите си.

Също така много от синдикатите, притежават ваканционни сгради за своите служители, но в крайна сметка се използват от не-членове, само защото те имат роднина или познат там. Липсата на връзка между летищата в Ларнака и Пафос също оказва пагубно влияние на планинския туризъм. Жителите на района отправиха апел към държавата за изграждане на нови пътища между Никозия, Какопетрия и Тродос, и между Лимасол, Платрес и Тродос.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*