На Добър час

Днес е Кръстовден и навред християнския свят отбелязва Въздвижение на Кръста Господен.

На този виден ден българските училища в Ларнака и Паралимни започнаха новата учебна година. Тържествено, с хляб и сол по-големите ученици посрещнаха първокласниците и им пожелаха невероятни приключения в дебрите на Знанието и Учението.

 

В залата на училище „Калогера“, където седма година поредна година се помещава българското неделно училище „Д-р П.Берон“ цареше невероятно оживление.

Притихнали, осем първокласника, пременени с белите блузки на училището стояха и наблюдаваха с интерес каките и батковците от големите класове.

Невероятно, само преди седем години същите тези каки и батковци стояха като тях днес – притихнали и кротки. А сега – за едно лято източили се с по една глава, усмихнати, весели, общуващи помежду си…, как лети времето.

Скъп гост на събитието бе посланик Хр.Георгиев и неговата съпруга.

Директорът на училището Радослав Георгиев поздрави гости, колеги, родители и деца и прочете поздравителна телеграма от името на министъра на образованието и науката, доц. Румяна Коларова.

В поздравителното си слово Р.Георгиев подчерта, че днешният ден е ново начало, нов път с нови очаквания и надежди. Пожела на децата да вярват в себе си и възможностите си. Защото само така и с много упоритост и труд ще постигнат целите и мечтите си.

Тази година училище „Д-р П.Берон“ има отново носители на почетни отличия. Никол Василева и Криста Василева спечелиха първо и второ място в своите възрастови групи в литературния конкурс „Стефан Гечев“. Грамотите и подаръците за двете отличия връчи г-н Христо Георгиев, посланик на България в Кипър. Той поздрави ученици, учители и родители с откриването на учебната година и пожела на „Добър час“.

Забавна постановка на по-големите ученици представи първия учебен ден на Пипи Дългото чорапче. Малките актьори се представиха като истински професионалисти, така се вживяха в ролите си, че грабнаха вниманието и аплодисментите на малки и големи. Големите батковци и каки припомниха мъдри мисли за знанието, възпитанието и училището на писатели и философи през вековете, малкият първокласник Дани рецитира стихотворението „Първокласник“, а Белослава Иванова поздрави първокласниците  с детска песен за училището.

По традиция първокласниците първи преминаха под цветния венец и влязоха в учебната стая, където ги очакваха нови пъстри учебници, тетрадки, книжки и много подаръци.

Тази година до момента в училището има записани осем деца в първи клас. До момента в българското неделно училище има записани 60 деца, а новото е, че много деца от смесени бракове за първи път прекрачват прага му.

Скъпи ученици, учители и родители, пожелаваме ви успешна учебна година!

На Добър час!

 

2 коментара

  1. Моля, ако е възможно да публикувате есетата на двете призьорки от литературния конкурс. Ще е интересно да прочетем какво мислят децата за България.
    С поздрав Нина Василева Никозия

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*