Време е да запишем децата на българско училище

Лятната ваканция вече тече с пълна сила и мисълта за новата учебна година е все още далечна. Но записванията в българските неделни училища върви още от месец май.

В Кипър има 10 български училища във всички големи и по-малки градове. В тях се изучават български език и литература, български език като чужд, история и цивилизации (в частта история на България), география и икономика ( в частта география на България), организират се различни извънкласни форми, свързани с фолклора и традициите ни, като народни танци, различни работилници, читални, уроци по родолюбие и др. подобни.

В повечето от българските училища има и предучилищни подготвителни групи, които са особено важни за най-малките, които в по-голямата си част са родени в Кипър и растат в чужда езикова среда. Това води до все по-разпространяващия се феномен при деца с двама български родители първият език да е гръцкият, а българският да е втори (т.е. по-малко познатият и не толкова добре владеният език). Именно за това е добре децата да започната да посещават българско училище още от 4 годишна възраст, което се предлага в предучилищните групи. Преминавайки тригодишния подготвителен курс, детето развива езиковите си умения по български език до степен напълно безпроблемно да може да се включи в 1-ви клас и да усвоява учебния материал, знания и умения, които се придобиват, без проблема на езиковата бариера.

Митът за натовареността на децата в различните възрасти също отдавна е разбит от специалистите по психолингвистика и други педагогически и психологически науки. Колкото повече езици владее и с които си служи в ежедневието си, толкова повече се развиват не само когнитивните му способности, но и, чисто физиологически, неговият мозък и функциите му.

Не на последно място знанията, които децата получават в българското училище допълват и развиват тяхната обща култура и са в помощ на общото образование и интелектуално развитие.

Ето кои са и къде се намират всички български училища в Кипър:

  1. Българско неделно училище “Никола Вапцаров” – училищен ръководител г-жа Даниела Вуюка
  1. Българско училище “Народни будители” – училищен ръководител г-жа Живка Милова,
  1. Българско училище „Кирил и Методий“ – училищен ръководител г-жа Галина Иванова-Кумбару
  • Адрес: Никозия 1016, ул. «Тисеос» 61
  • FB страница:

         Българско училище “Кирил и Методий” в Никозия

  • Тел. 99224457 г-жа Галина Иванова – Кумбару
  1. Българско неделно училище «Азбукарче» – училищен ръководител г-жа Радостина Жекова
  1. Българско неделно училище «Св. Климент Охридски»
  1. Българско неделно училище «Паисий Хилендарски» – училищен ръководител г-жа Таня Христова
  1. Българското училище в Пафос – училишен ръководител г-жа Даниела Събева
  1. Българско неделно училище «Васил Левски» – училищен ръководител г-жа Цветана Папставру
  1. Българско неделно училище «Родна стряха» – училищен ръководител г-жа Калинка Панчева
  1. Българско неделно училище «Петър Берон»

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*