Наздраве, любов! – Трифон Зарезан И Свети Валентин

Живка МиловаНа 14 февруари едни се мятат в море от любов по случай Свети Валентин, други се носят на вълните на виното и вдигат тост за Трифон Зарезан. Трети правят и двете.

Всъщност между светците Трифон и Валентин има доста прилики. И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията им Трифон спасил от душевна болест дъщерята на император Клавдий II, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове.

Виното или любовта? А били ли са тези две неща разделени?

Или е както казва Омар Хаям:

„По-добре е да пия и жени да лаская,

Вместо в молитви и пост да се кая.

Ако в Ада отиват тез, що любят и пият,

То кого ли тогава ще пуснат във Рая?“

SvVaТака че, дали Свети Трифон е влюбен до уши, или Свети Валентин е пиян от любов – все едно. Раят е за тези, които обичат – независимо дали виното или човека до себе си. Може и двете, разбира се.

Със сигурност повечето мъже смятат, че Свети Валентин е лигав празник, на който задължително трябва да се изръсят за подарък на любимата си. Вместо да се напият по случай Трифон Зарезан с приятели!

Дилема: любов или вино?

За мен лично като ценител на виното и луд фен на шоколада, този въпрос не стои. На този ден ще празнувам любовта си към виното. А пък и поетът (Кирил Христов) дава соломоновско решение: „Жени и вино, вино и жени”. „И” – никакво „или”!

Но за мъжете, които все още се чудят, ще кажа, че кутия бонбони, например, във формата на сърце, нежно прошепнато: “Скъпа, обичам те всеки ден и не ми е нужен специален празник, за да го показвам!” вероятно ще свърши работа. А и нежните им половинки вероятно го очакват.

Мъже, утре е този ден, не го проспивайте!

 

 

Живка Милова

Списание БГ Фактор, Кипър 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*