Свети Валентин или Трифон Зарезан

Св. Валентин и Трифон Зарезан бележат средата на февруарския месец с любовна целувка и чаша червено вино. Заради културните различия в честването на двата празника, празнуващите се чудят кой от двамата светци да почетат.

Кои са Св. Валентин и Св. Трифон Зарезан?

Носят се легенди за произхода на двамата светци. Според някои те са реални личности, които живеели в средата на III-ти век, но докато Валентин обитавал района на днешна Италия, то Трифон се срещал по далечните източни земи. И двамата са познати като защитници на християнската вяра. Заради делото си са екзекутирани и по-късно канонизирани за светци. Както Трифон, така и Валентин са лечители, които притежавали чудодейна дарба, благодарение на която спасявали болните от лапите на смъртта.

Днес това, което знаем за Св. Валентин е, че е защитник на всички влюбени сърца (прозвище, което получава едва през XV-XVI-ти век) и празнува своя ден на 14-ти февруари. На същата дата (по стар стил) православната църква отбелязва Трифоновден – в чест на Св. Трифон Зарезан – покровител на кръчмарите, градинарите и лозарите.

Повечето влюбени двойки приемат 14-ти февруари за личен празник, когато могат да се отдадат на романтика и чувства. Мнозина виждат в Св. Валентин повод и възможност да зарежат за една вечер всичко и да се насладят единствено на компанията на любимия човек.
Ако сте сред привържениците на Св. Трифон, сигурно се подготвяте за сбирка с приятели, с които да се посмеете, да поговорите и да се насладите на виното. На Трифоновден няма как да попаднете в прегръдката на самотата, защото дори да нямате любовна половинка, вашите близки, виното и Св. Трифон ще ви правят компания.
Понякога дилемата „Св. Валентин или Трифон Зарезан“ се превръща в битка между комерсиализма и традиционализма. Мнозина са на мнение, че Св. Валентин е чужд празник. Те не виждат основание да пренебрегват българските традиции, характерни за Трифон Зарезан, за да честват нещо, което не им е близко нито от религиозна гледна точка, нито от културна.

А вие приятели, на кой празник се спряхте – Св. Валентин или Св. Трифон Зарезан?

И все пак, който и да изберете, няма да мине без наздравица с чаша хубаво вино.

 

Наздраве и от нас, екипът на БГ Фактор!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*