Кипър: Патрулен кораб, дар от султана на Оман

Днес модифицирана яхта, бивша собственост на султана на Оман, дарена на Република Кипър от Султаната през 2014 г. бе кръстен на пристанище Ларнака. Корабът бе преименуван на “Alasia” по време на официална церемония, проведена от министъра на отбраната на Христофорос Фокаидис и посланика на Оман Шейх Ахмед Ал-Shanfari.

ploioКорабът е отплавал от Оман в началото на този месец и пристигна в Кипър през Суецкия канал. Ще бъде използван за патрулиране на кипърските териториални води. Дълъг е 61 метра и 10 метра широк, като максималната скорост, която може да развива е 15 възела.

Корабът е дарен на Кипър от султана за топлото посрещане на острова през ноември 2013.

Министър Фокаидис благодари на правителството за Оман за дарението на кораба, като се отбеляза отличното сътрудничество между двете страни.

В словото си той каза, че Кипър е разположен на кръстопътя на три континента, и развитието на военноморските сили е било и винаги ще бъде важно и необходимо.

Той също така подчерта готовността на правителството да продължи да работи систематично за развитието на флота, в сътрудничество със съседни и приятелски страни. Кипър може допълнително да допринесе за създаването на условия за морска и енергийна сигурност, както и за хуманитарни и спасителни операции в региона.

Шейх Ахмед Ал-Шанфари в речта си благодари на министър Фокаидис за топлото гостоприемство и заяви, че дарението на кораба е жест на приятелство между двете страни.

Позовавайки се на пътуването на кораба от Оман до Кипър с екипаж от двете страни, той каза, че това е символ на сътрудничеството между двата народа.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*