Културните права в Кипър не са разменна монета, заяви експерт на ООН

Сегашната политическа ситуация в Кипър създава много препятствия пред изпълнението на правата за културното наследство, каза експертът по правата на човека към ООН Карима Бенуне, в края на първата си мисия в Кипър. Специалният докладчик на ООН в областта на културните права и наследство, който посети Кипър от 24 май до 2 юни, изрази загриженост относно административните пречки, породени от разделението на Кипър, както и относно физически лица, които желаят да упражнят правото си на достъп до културното наследство.

Тя се позовава и на ограниченията, наложени на православните служби на север.

Тя настоя всякакви неоснователни ограничения да бъдат премахнати и призова правителството на Кипър да се въздържа от ответни мерки. „Културните права, включително правото да се ползват и достъпа до културното наследство, не се считат за разменна монета“, подчерта независимият експерт. Тя също даде висока оценка на работата на Техническия комитет за културното наследство, образованието, културата и в това отношение.

“Много от обектите на културното наследство са възстановен или са били подложени на възстановителни работи, но аз посетих и места, които са в ужасно състояние, както е случаят с някои изоставени църкви и джамии в малките села“, отбеляза експерта.

Експертът отбеляза, че обществото в Кипър включва не само кипърски гърци и кипърски турци, но и мозайка от исторически малцинства и новопристигнали хора. „Всеки човек трябва да има право да се самоопределя“. Тя отбеляза, че различните хора могат да имат различни исторически връзки с остров Кипър, които трябва да бъдат признати и уважавани и всеки трябва да може да ползва своите културни права без дискриминация.

Специалният докладчик ще представи подробен доклад за посещението си в Кипър до Съвета на ООН по правата на човека през март 2017.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*