Красотата ще спаси света

Арт-къща „КУКЛИТЕ” Ви кани на изложба на НЕМСКИ  ПОРЦЕЛАНОВИ  КУКЛИ ОТ  19-и  век, играчките на децата преди 100 години

                                                                                                              

Изложба на колекционера Петър Еневски

Арт-къща „Куклите” ви кани на уникална за България изложба – на порцеланови кукли, изработени във фабриките на Германия през 19-и и началото на 20-и век.

По това време порцеланът е скъп, затова с порцеланови кукли си играят само децата на богатите. Представителите на средната класа можели да се сдобият с “полуфабрикат” – куклена глава, към която сами да си направят тяло и ушият дрехи.

Днес антикварните порцеланови кукли също са скъпи и основно се предлагат на аукциони. Струват от стотици до десетки хиляди евро.

Петър Еневски започва да ги събира парче по парче – следи европейски и американски сайтове за продажба на старинни кукли и части, купува и започва да ги „сглобява”. От интернет се научава и как да ги реставрира. Повечето са типични представителки на времето си – от неглазиран порцелан „бисквит”, изработени във фабрикитенаТюрингияоколо 1870 – 1910 г. Сред многобройните фабрики се открояват: „Арманд Марсей”, “Йохан Кестнер”,”Камер и Райнхардт”.

 

За откриването днес, специално за “Българският Вестник” в Кипър, директорът на музея Жени Костадинова, каза:

В преобразения салон „Озарение”, където ще ви посрещнат дами във викториански костюми, ще ви покажат ретро фотоизложба на деца с любимите им кукли и ще ви въведат в един „отминал” романтичен свят…

ИСТОРИЯТА НА НЕМСКИТЕ КУКЛИ

Първите кукли от порцелан са създадени през 1830 г., а пикът на производството им е в периода 1850 – 1890 г., като в Германия се налага масовото производство на глави и сглобяването на целите кукли. Тялото, често и крайниците, са произвеждани от естествена кожа, текстил, дърво, композит или папие маше. В началото повечето кукли били правени да изглеждат като зрели жени. Служили са за украса в домовете на богатите. Изработвали се серии кокетки, портретни, персонажни и пр. Косата на първите порцеланови „дами” е била “отлята”, после започват да я правят като перука, от мохер, дажа от естествена коса. Тялото се изработвало от композит или козя кожа.

Много от немските фабрики са възникнали като производители на посуда и други изделия от порцелан и чак през 1830 г. започва производството на кукли и куклени глави. Тези кукли правят бум, защото изглеждат по-изящни и истински от предшественичките си – изработени от дърво, композит, текстил, восък, глина. Още по-популярни стават с “откриването” на висококачествения цветен – неглазиран порцелан „бисквит” – оцветяван е бил допълнително в телесен цвят. Първо моделът се изпича в специална фурна, после главичката се оцветява в основен тон, слага се цветът на бузите, устните и рисуваните мигли. Пече се с боите втори път. От 1870 г. „бисквит” започва широко да се използва в производството на глави и ръце на кукли.

КУКЛИТЕ И ДЕЦАТА

През 1908 г. „Крамер и Райнхардт”създава първата линия кукла „бебе” – по модел на 6-месечно истинско бебе. Предназначени са основно за забавление на децата, за игра, въпреки че са скъпи. Голяма част са със спящи очички, усмихнати или нацупени лица, има и такива с полуотворена уста с две стърчащи зъбчета.

В началото на 20-и век става много модерно децата да се снимат във фото с любимата си кукла, облечени кокетно като нея. Важен елемент в облеклото на децата тогава са били панделките в косата, а прическата – да е на масури. Куклите, разбира се, следват модата на времето – късно викторианство и бел епок. Някои производители пускат серии от кукли с размери на деца – така куклата се превръща в приятелка на момиченцето. От фотографиите, съхранени от това време, се вижда отношението на децата към куклите им – като към одухотворени същества.

 

КУКЛИТЕ И МОДАТА

Порцелановите кукли всъщност отразяват модата от периода 19 – 20 век. Те са използвани като умалени манекени – за представяне на модерни облекла и аксесоари. Според тогавашната практика, когато една дама иска да си поръча тоалет от известен дизайнер (кутюрие),са й изпращали модел на роклята, направен върху кукла. Ако дамата хареса тоалета,си го поръчва, а куклата остава за малката й дъщеря.

 

ЗА КОЛЕКЦИОНЕРА ПЕТЪР ЕНЕВСКИ

Петър Еневски е завършил социална педагогика. Работи като социален работник. Има 21-годишна дъщеря, която харесва хобито на баща си – да реставрира порцеланови кукли и го насърчава да прави това, което му харесва.

Петър Еневски

“Никога не съм се занимавал със скулптиране. Преди пет години, разглеждайки снимки в мрежата, попаднах на това интересно хоби и се заинтересувах. Уж на шега, купих първия си комплект за сглобяване на винтидж кукла. Такива се продават в сайтовете за любители. Запалих се и започнах да правя кукли от части. При едно поредно търсене на елементи, попаднах на глава с прекрасна усмивка и огромни очи. Оказа се репродукция на антикварна немска кукла. Не успях да си я закупя, но ме заинтригува. Стана ми интересно как би изглеждала на живо. Защото това не е само порцеланова кукла, а и парченце история от човешката култура и занаяти. Тъй като тези кукли са доста скъпи, частите за тях събирам с месеци и години. Първо купувам глава, после тяло, изработвам коса… Научих откъде да се сдобивам с антикварни или винтидж дрехи, повечето от които са били на оригинални кукли и така моите красавици получават завършен вид. Удивително е да видиш как сътворяваш  „живот” от нищото! А резултатът е красиво създание, което сякаш иска да ти каже нещо…”

В духа на изложбата, всяка събота в Арт-Къща „Куклите” можете да си направите семейна или индивидуална ретро фотосесия с аксесоари и художник фотограф на Арт-къща „Куклите”, цената на която е 70 лева.

За целта е необходимо да направите предварителна заявка на тел.: 0896 90 20 70 или 0888 86 09 34
За връзка с организаторите на изложбата:  0888 86 09 34,  0886037602,  www.arthouse-kuklite.com

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*