Изложба, посветена на 55-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Кипър

На 10 ноември 2015г. в Никозия в Културния център на Кметство Никозия бе открита документална изложба на тема „Проф.Иван Шишманов и обединена Европа”, под егидата на посланика на РБългария в Кипър г-н Христо Георгиев и г-н Константинос Йоркаджис, кмет на Никозия.

Събитието бе уважено от бившия външен министър на Кипър Георгиус Якову, Кула Софиану – директор на кабинета на Касулидис, Мария Михаел – ген.директор на дирекция “Двустранни вупроси”, Константинус Илиадес – директор на дирекция “Америка”, Неофитус Неофиту – общински съветник община Никозия, посланиците на Китай, Португалия, Испания, Ирландия, Сърбия;  зам.посланиците на Франция, Украйна и Русия и десетки българи и интелектуалци.

Кратката музикална програма, поднесена от Варвара и Красен Пеневи – цигулка, бе приятно въведение преди словата на Мария Михаел, посланик Георгиев и Неофитос Неофиту (общ.съветник, журналист и български възпитаник). Приятна изненада бе словото на г-н Неофиту, който поднесе приветствие от името на кмета на Никозия на български език и изрази своето удоволствие, че говори отлично езика ни.

Последва кратка артистична програма от децата от Българското училище „Н.Й.Вапцаров” в Никозия, а най-малките спечелиха симпатията и овациите на гостите.

Цели 55 години българо-кипърските отношения се развиват стабилно в дух на приятелство и сътрудничество, като в основата им са взаимното доверие, стремежът към конструктивен диалог, икономическо сътрудничество, както и общи външнополитически приоритети.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 14 ноември 2015 година.

DSC_0657-22
***

На 16 август 1960 г. Република Кипър обявява своята независимост. Българското правителство признава този акт и изявява готовност за установяване на дипломатически отношения. Проведени са преговори за регулиране на двустранните връзки (25-30 октомври 1960 г.) от управляващия българската легация в Гърция – Коста Ламбрев, които завършват с подписването на съвместно комюнике за установяване на дипломатически отношения с ранг посолства.

През 1961 г. в Никозия е открита дипломатическа канцелария, ръководена от Коста Ананиев. На 1 април 1970 г. Никос Кранидиотис, първият посланик на Република Кипър в България със седалище в Атина, връчва акредитивните си писма. През 1971 г. в Никозия се открива българско посолство начело с Н.Пр. Константин Попов.
След събитията от 1974 г. Кипър фактически е разделен. През 1975 г. северната част на острова (37% от територията на страната) е обявена за Турско-кипърска федеративна държава, а на 15 ноември 1983 г. – за Севернокипърска турска република, призната единствено от Турция. Три дни по-късно българското правителство обнародва декларация, в която изказва категоричното си несъгласие с едностранното провъзгласяване на Севернокипърската турска република. Позицията остава непроменена и до днес.

Между двете страни има изградена добра договорно-правна база с над 30 двустранни споразумения. Полагат се постоянни усилия за осъвременяването й в съответствие с европейските норми. Между по-важните договори са: Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото на гражданите на двете страни (2000 г.); Споразумение за сътрудничество в борбата срещу тероризма, незаконния трафик на наркотици и организираната престъпност (2002 г.); Спогодба за социално осигуряване (2006 г.); Протокол за засилено сътрудничество между МВнР на България и МВнР на Кипър (2008 г.); Съвместна декларация за двустранните отношения между Република България и Република Кипър (2009 г.); Споразумение за сътрудничество между НОИ на България и Осигурителната дирекция на Кипър за размяна на посещения на експерти/служители от двете институции, както и Меморандум за обмена на служители на дипломатическите служби (2011 г.).
Търговско-икономическите отношения между България и Кипър през последните години се развиват активно. Кипър е един от водещите инвестиционни партньори на България. За периода 1996-2010 г. Кипър заема 6-о място по вложени инвестиции в България. За 2010 г. Кипър е на 50-о място в общия стокообмен с България с дял от 0,2% от общия обмен, с 0,29% заема 42-ро място в износа и с 0,14% заема 48-о място от общия внос.
В периода 1981-1991 г. България е имала свой културен институт в Никозия. Тогава са активизирани културните връзки между двете страни. Поради икономически съображения през 1991 г. Българският културен институт в кипърската столица е закрит.

Спогодбата за сътрудничество между правителствата на Република България и Република Кипър в областта на науката, културата и образованието и тригодишните програми към нея са основата, върху която се развиват отличните отношения между двете страни в тази област.

За България, Кипър е изключително важен партньор не само в двустранните отношения в областта на културата, но и в сътрудничеството си в рамките на ЕС, на Съвета на Европа и на ЮНЕСКО.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*