Изложба „70 години от спасяването на българските евреи” в Никозия

От 20 април в Университет Никозия е подредена българската изложба, посветена на 70 годишнината от спасяването на българските евреи, която ще бъде отворена до края на седмицата

Инициативата е на посланиците на Р България г-н Христо Георгиев и израелския посланик в Кипър г-н Майкъл Харари. Над сто и петдесет гости – дипломати от различни страни, кипърци, българи, представители на бизнеса и интелигенцията се запознаха с документалните фотоси. В словото си, посланикът на България в Кипър, г-н Христо Георгиев изтъкна подвига на България за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

 За Изложбата, обиколила почти целия свят от 2013-та до днес

През 2013 г. България отбеляза 70 години от спасяването на своите евреи по време на Втората световна война. Примерът на българското общество за гражданска доблест не бива да бъде забравен. В основата му стои силата на гражданското общество в България, което се осмелява да се противопостави на Хитлеровото безумие.

Безспорен е приносът на Димитър Пешев, смелостта на владиците Стефан и Кирил, както и на много интелектуалци, без чиито усилия и готовност да поемат отговорността в решителния момент това не би било възможно. Важна роля изиграва и тогавашното външно министерство и част от българските дипломати, които издават транзитни визи на евреи от Румъния и Унгария, спасявайки хиляди човешки животи.

Спасяването на българските евреи не е случаен факт, нито резултат от случайно стечение на обстоятелства. Той показва, че е било възможно Холокостът да бъде спрян. Дори в условия на съюз с нацистка Германия, при наличието на антисемитско законодателство Закон за защита на нацията, при пронацистко правителство. Това е факт, признат от германските представители в България, които в своите официални документи посочват, че „българите отказват да предадат своите евреи”.

DSC_0636Спасяването на българските евреи е изключителен исторически пример за това, че чрез проявата на лична и политическа смелост, гражданска съвест и воля може да се противодейства и на най-мракобесната политика. Готовността за помощ и състрадание са силно оръжие в ръцете на DSC_0637гражданите. Спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежат на компромис с никаква политика.

С отбелязването на спасението на българските евреи и отдаването на почит към жертвите на Холокоста, съвременната българска общественост се присъединява към световната съпротива срещу проявите на ксенофобия, антисемитизъм, религиозни и етнически предразсъдъци.

DSC_0638Днес, от разстоянието на времето, ние се покланяме пред смелостта и морала на българите, които не са позволили депортацията на живеещите в България 48 000 евреи. Защото в най-тежките времена на войната застанаха с лицата и имената си срещу жестоката политика на геноцид. Някои от тези българи са получили признание от еврейската общност и са обявени за праведници на света. Благодарение на тях днес в списъците с броя на загиналите в архивите и музеите на Холокоста по света срещу името на България пише 0. Нито един евреин – български гражданин не е бил депортиран и изпратен на смърт. Но архивите и спомените ни казват, че има още други, които не трябва да забравяме. България почита паметта на всички тези почти 6 милиона убити без причина и без вина евреи. Почитаме паметта и на загиналите евреи от Северна Гърция и Югославия и ни се иска всеки един от тези 11 343-ма души да не е бил застигнат от тази жестока участ.

Същата вечер в киноцентъра на Университета бе прожектиран филма „Българска рапсодия”, първата съвместна продукция между български и израелски кинематографи.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*