Край на периодичните отстъпки в магазините?

Кабинетът подготвя законопроект, с който ще ограничи правомощията на министъра на търговията за регулиране периодите на продажби с отстъпки в магазините на дребно. А това означава ограничен период – през февруари и август продажба на сезонни стоки с големи отстъпки.

sales-backup-promoРешението на кабинета е резултат от постановление на Върховния съд от 2012-та, съгласно което се установяват специфични периоди за разпродажби, въпреки че в съответствие с местното законодателство, са нарушили Директива 2005 на Европейския съюз относно нелоялни търговски практики.

Във Върховния съд влязоха няколко случая на търговски вериги, които нарушават постановлението в различни периоди, но почти всички случаи завършиха с оправдание.

Според Филелефтерос, правителството би искал да види този законопроект приет възможно най-скоро, тъй като Европейската комисия е очаквала тази част от законодателството да бъде хармонизирана от септември 2014 година.

Въпреки, че този ход е подкрепен от Кипърската търговско-промишлена палата, редица организации и органи, сред които и синдикатите, са против него.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*