КИПЪР: Частична отмяна на SafePass и намаляване на карантината

Ново облекчаване на мерките за борба с COVID-19 беше одобрено от Министерския съвет на 7 април

Сред тях: премахване на задължителното носене на маска на улицата, премахване на SafePass на работното място и в магазините, излизане от самоизолация на седмия ден без тест.

Пълен списък на промените:

От 11 април се отменя задължителното използване на маска на улицата.

От 11 април се отменя изискването за представяне на SafePass за достигане до работното място. Ако се появят симптоми, се препоръчва самотестване. SafePass ще продължи да се изисква от служителите в старчески домове, болници, здравни центрове и всички здравни специалисти.

От 18 април изискването за предоставяне на SafePass за влизане в магазин или мол е премахнато. SafePass все още се изисква, за да влезете в ресторанта на мола.

От 11 април всички носители на вируса, които са в самоизолация, могат да напуснат карантината на седмия ден без задължително изследване, но при условие, че са преминали всички симптоми. Можете да напуснете карантината по-рано от седмия ден, ако резултатът от PCR теста е отрицателен на петия ден (за сметка на носителя на вируса).

От 11 април хората, които са влезли в контакт с носител на вируса и са преминали в самоизолация, трябва да бъдат под карантина за пет дни. От тях се изисква да направят бърз тест на третия и петия ден след контакта. Те могат да излязат от самоизолация само ако нямат симптоми. Правилото е с обратна сила, тоест важи за всички, които ще бъдат в самоизолация на 11 април.

От 11 април ще бъде премахнато изискването за предоставяне на SafePass в компании, които обслужват обществеността, държавни ведомства, археологически паркове, музеи, исторически обекти, галерии, строителни обекти, пазари, базари и народни тържества.

От 11 април театрите и кината могат да запълнят напълно залите си.

От 11 април държавните служби и местните власти бяха посъветвани да разрешат само на 25% от служителите да работят дистанционно.

От 11 април е разрешено посещение на пациенти в частни и държавни болници с отрицателен резултат от бързия тест не по-стар от 24 часа (не повече от един посетител).

От 2 май учениците, които се връщат на училище след ваканция, трябва да предоставят отрицателен бърз тест в рамките на 48 часа и след това да правят бърз тест на всеки седем дни.

От 11 април са разрешени групови лагери при наличие на SafePass.

От 15 април броят на заразените, починалите и хоспитализираните ще се обявява веднъж седмично.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*