Кипър оглавява списъка на живите донори

Кипър се нарежда на трето място сред страните, които имат живи донори на органи в света, но е на дъното на списъка, когато става въпрос за починали донори, съобщи Здравния министър Джордж Памборидис.

„Липсата на органи е голям проблем в световен мащаб и се дължи на дисбаланса между наличните органи за трансплантация и броят на пациентите в списъците на чакащи”, каза Памборидис, по време на стартиране на кампания за насърчаване на донорството.

Кампанията е частна инициатива, разработена от Микис Христодулу в сътрудничество с организацията на хората с бъбречни заболявания и асоциацията за трансплантация Кипър, и е под егидата на Министерството на здравеопазването.

В Кипър днес 58 души чакат за трансплантация на бъбрек. През 2014г. са регистрирани пет трупни донора, а направените трансплантации от живи донори са 22.

Здравният министър добави, че кампанията има за цел да увеличи броя на донорите и да бъде преодоляна липсата на информация относно донорството на органи и да разсее всякакво объркване, страхове и предразсъдъци.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*