Кипър срещу позицията на Великобритания за търговия с окупираните части

Изпълняващият в момента длъжността президент, Янакис Омиру, се опълчи днес срещу изявление от баронеса Джойс Анелай, министър  на външните работи на Великобритания, която направи коментари по въпроса за пряката търговия с окупираните северни части.

След като председателства заседание на кабинета в отсъствието на президента Анастасиадис, който е в Давос, Омиру каза, че е дискутиран “въпросът за неприемливото изявлението на баронеса Анелай в отговор на член на Камарата на лордовете във връзка с т.нар директна търговия между окупираните райони на Кипър и държавите-членки на Европейския съюз “.

По-рано през седмицата, в официално изказване в горната камара на британския парламент, баронеса Анелай каза, че трябва да се вземат мерки, за да се “намали изолацията” на общността на кипърските турци.

Това е особено провокативна декларация, която отменя и омаловажава капацитета на Великобритания като гарант за суверенитета на Република Кипър и ясно нарушава резолюции 541 и 550 на Съвета за сигурност, според Омиру.

Той заяви, че Великобритания трябва да “осъзнава, че не може да се държи по този начин, без последствия за себе си и своите интереси”.

Кабинетът реши, че Министерството на външните работи в Никозия ще предприеме сериозен демарш пред Лондон.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*