Водния проект ще затвърди турския контрол на север

Председателя на парламента Янакис Омиру изпрати протестни писма до председателя на Европейския парламент, председателите на парламентите на държавите членки на ЕС, на ръководителите на организации, в които Парламентът на Кипър е член, с молба да осъди проекта за тръбопровода в северните части на острова.

Омиру призова институциите да упражнят влияние върху Турция. Тя трябва да зачита суверенитета на Кипър и да се въздържа от действия, които нарушават международното право и подкопават продължаващите усилия за постигане на споразумение по уреждане на кипърския въпрос.
„Изграждането на подводния тръбопровод, свързващ Турция с окупираните територии представлява грубо нарушение на международното право и съответните резолюции на ООН, но и законите на Република Кипър”, се казва в писмото на председателя на парламента. Омиру каза, че тези действия на Турция по време на особено решаващата фаза в процеса на преговорите „не са само отчайваща стъпка, но подчертават абсолютното незачитане на страната на международното право и показва дългогодишната непреклонността на Турция по отношение на кипърския проблем.” Той добави, че турското твърдението, че газопроводът може да реши проблема с недостига на вода в цял Кипър е било „напълно неоснователно”.
„Затова е очевидно, че единствената цел на Анкара е за по-нататъшното затвърждаване на абсолютен контрол и задушаващо влияние върху всеки аспект в окупираните райони”, се казва в писмото.

От АКЕЛ казаха, че проектът е в нарушение на суверенните права на Република Кипър. Тези действия на Турция затвърждават намерението й да изостри зависимостта и постепенното интегриране на окупираните райони към Турция.

Йоргос Лиликас ръководител на гражданска организация, каза, че това е незаконно деяние, което по същество би довело до анексирането на окупираните райони към Турция „и ако следващата стъпка е да се прехвърли и електроенергия от Турция на север, то анексията ще бъде осъществена вече много лесно”. Лиликас обвини кипърското правителството, че си е затваряло очите по време на строителството на проекта, с цел да се поддържа добрия климат.
Той сподели, че кипърският проблем няма да бъде решен само чрез показване едностранно на добра воля.

От ДИКО казаха, че целия проект показва, че Анкара не се е отказала от своите „десетилетни намерения за контрол над Кипър.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*