Кипър се готви за домакинство на тристранна среща на върха

Лидерите на Кипър, Гърция и Египет ще проведат тристранна среща в Никозия в сряда, за да обсъдят обща стратегия в областта на енергетиката, сигурността и регионални въпроси.

Президентът Никос Анастасиадис, гръцкият премиер Андонис Самарас и египетският лидер Абдел Фатах Ал-Сиси подписаха по-рано по време на срещата си Декларацията от Кайро,  като се съгласиха да си сътрудничат в няколко области като борбата срещу тероризма и експлоатацията на въглеводородите в Източното Средиземноморие.

Запознати заявиха във вторник, че тримата мъже са се договорили съвместното комюнике да бъде наречено “Декларация от Никозия”.

Анастасиадис ще проведе и двустранни разговори, първо с египетския лидер и след това с гръцкия премиер.

Срещата ще завърши с прием в чест на лидерите и придружаващите ги делегации, чийто домакин ще е Кипърският президент .

През февруари министрите на енергетиката на Египет и Кипър подписаха меморандум за разбирателство в Кайро за сътрудничество в областта на енергетиката.

Разширените разговори се фокусирани върху най-добрия начин за Кипър да изнася природен газ за съседната страна.

Египет подписа споразумение с Кипър преди две години за развитието на въглеводородните резерви по морската граница между двете държави в изключителната им икономическа зона.

Кипър има такива споразумения и с Ливан и Израел да използване и опознаване на района.

От друга страна Турция има претенции на суверенните права в морска зона на юг от Кипър, където кипърските власти са издали отстъпки на няколко чуждестранни енергийни компании за проучване на природен газ и нефт, според съобщения в медиите.

Кипърските специалисти заявиха, че площта на източния левантийски басейна съдържа до 62 трилиона кубически фута природен газ, който може да бъде алтернативен източник на енергия за европейските страни, които сега зависят от руския газ.

Силите за сигурност на Кипър са в повишена готовност за тристранната среща на високо равнище.

Посещението на Ел-Сиси породи опасения за сигурността за държавните глави и Министерството на външните работи заяви, че ще предприеме всички необходими мерки. Миналата седмица министерството проведе среща с всички агенции – включително техните колеги в Египет – и други министерства, с цел да се гарантира, всичко да премине без проблеми.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*