Хиляди учители от Гърция подават молби на острова

Хиляди учители от Гърция очакват да вземат предстоящите изпити за учители в кипърските държавни училища, като един на всеки четири от текущия списък на чакащите в система е гръг.

Според гръцкият в-к „Етнос“, между 12000 и 13000 гръцки преподаватели са вече включени в списъците с чакащи за назначение учители в Кипър.  От септември 2018 г. до 31 август 2027г., 50 на сто от назначенията ще бъдат направени от списъците на чакащите и 50 на сто в съответствие с новата система. Министерството на образованието вече обяви материалите и темите, върху които ще бъдат тествани кандидатите. При новата система за назначаване ще се вземат под внимание резултатите от изпита на всеки кандидат, неговото висше образование и степен, допълнителни академични квалификации и преподавателски опит.

Сред основните стимули хиляди гръцки учители да подават молби за учители в Кипър е и възнаграждението, минималната стартова заплата на острова е почти двойна.

В Кипър, стартовата заплата е 23 885 евро и достига максималната стойност от 58 107 евро след 22 години трудов стаж. За сравнение в Гърция тя е13.104 евро, а максималната заплата е 24.938 евро след 36 години стаж.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*