Кипър: Кампания за пътна безопасност

Един на всеки десет шофьори използва мобилен телефон, докато шофира, а в градските райони, където се наблюдават най-много пътнотранспортни произшествия, процентът нараства до един на всеки девет водачи.

До момента в Кипър са регистрирани 26 фатални пътнотранспортни произшествия, довели до смъртта на 28 човека, като девет са приписани на невнимателно и разсеяно шофиране.

Откривайки кампанията за пътна безопасност „Очите ви на пътя – мобилният може да почака“, Прокопиу каза, че през 2022 г. са издадени 7331 глоби за използване на мобилни телефони, а от 1 януари 2023 г. до днес – 6367.

Тези цифри подчертават спешната необходимост от предприемане на действия и повишаване на осведомеността сред обществеността относно опасностите, свързани с използването на мобилни телефони по време на шофиране.

Ежедневие са случаите, в които шофьори използват мобилните си телефони, докато чакат на светофара, говорят, изпращат съобщения, проверяват социални медии или дори си правят селфита, подценявайки опасността на пътя поради разсейване.

Кампанията цели да повиши осведомеността, защото животът на всеки гражданин е безценен и не трябва да бъде застрашен поради небрежно и безотговорно шофиране.

В Кипър се наблюдава масово неспазване на правилата за движение, като най-сериозните нарушения са превишената скорост, шофиране под въздействието на алкохол или наркотици и преминаване на червено.

Стратегическият план за пътна безопасност за 2021-2030 г. има за цел да намали смъртните случаи и нараняванията по пътищата с 50 процента до 2030 г., следвайки целите на Европейския съюз.

Шофирането с мобилен телефон в ръцете може да ви струва глоба от 150 евро и от 2-4 точко. Ако случаят се разглежда в съда, глобата може да стигне до 3000 евро.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*