Отнемането на шофьорска книжка в чужбина ще важи за всички страни членки в ЕС

Това предвиждат промени за безопасността по пътищата, гласувани на първо четене в ЕП

При отнемането на шофьорската книжка за нарушение в чужбина наказанието ще е валидно за всички страни членки в ЕС. Това предвиждат промени за безопасността по пътищата, гласувани на първо четене в ЕП, съобщи пред БНР евродепутатът Петър Витанов.

С поправките се разширява и списъкът с тежките нарушения, допълни той. Окончателното решение на закона ще бъде приет от новия ЕП, който ще бъде избран през юни.

Нови правила за шофьорските книжки, отнети в друга държава от ЕС

За срок от 15 работни дни ще трябва да се реши дали отнетата книжка лишава водача от права и във всички страни.

“Близо 45% от нарушенията, които се извършват зад граница, остават ненаказани, което е и причина за безразсъдно шофиране за много хора. Когато няма справедливост,  очевидно има безнаказаност. Очевидно и пътната безопасност страда”, каза Витанов, който е координатор в комисията по транспорт на ЕП.

“Чрез този закон се опитахме да възстановим две неща – да повишим пътната безопасност и да въздадем някаква справедливост. Като този закон е част от Пакет 3 – законодателни проекти, които повишават пътната безопасност. Едната промяна е свързана с книжките за правоспособност, другата е с одобряване на сътрудничеството и обмена на информация в областта на нарушенията по пътя, и третото е т. нар. възможност, ако извършите едно от големите четири нарушения, които водят до отнемане на книжката, да ви отнемат книжката”, обясни евродепутатът.

Тежките наказания са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под въздействие на наркотици и всяко друго нарушение, предизвикало смърт и тежко нараняване, допълни Витанов.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*