Кипър: Кампания „Закопчахте ли си колана“

От 6 до 12 март кипърската полиция провежда седмица на дейности по контрол на движението. Фокусът ще бъде върху поставените колани и наличието на детски столчета в автомобила.

Такива кампании се провеждат редовно на острова. Те имат за цел предотвратяване на тежки смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия и насърчаване на култура на движение.

Кампанията се провежда едновременно в няколко държави, които са част от мрежата на европейската пътна полиция Roadpol.

Незакопчаният предпазен колан е един от основните фатални фактори при инцидент.

Използването на предпазните колани в Кипър е задължително за водача и всички пътници в автомобила.

Предвидената глоба, в случай на нарушение, е € 85.

Използването на детски седалки или обезопасителни системи за деца, съобразени с теглото и ръста им е задължително при превозването на деца в автомобила.

По закон децата под 135 см трябва да бъдат в столче за кола. Деца между 135 см и 150 см трябва да се транспортират в повдигаща седалка. Предпазният колан трябва винаги да се прекарва през рамото и гърдите, както при възрастни.

Още…

Максимално допустимото съдържание на алкохол в кръвта на водача, в Кипър, е 0.5 ‰.

Ако съдържанието на алкохол в кръвта на водача е в границите от 0.45 ‰ до 0.49 ‰ – наказанието е предупреждение.

Ако съдържанието на алкохол в кръвта на водача, е в границите от 0.5 ‰ до 0.79 ‰ – наказанието е глоба от € 100 и временно задържане на водача, докато друг правоспособен водач пристигне за транспортиране на автомобила.

Ако съдържанието на алкохол в кръвта на водача, е от 0.8 ‰ до 1.25 ‰ – наказанието е глоба от € 200 и временно задържане на водача докато друг правоспособен водач пристигне за да транспортира автомобила.

Ако съдържанието на алкохол в кръвта на водача, е от 1.26 ‰ до 1.6 ‰ – глобата е € 300 и временно задържане на водача докато друг правоспособен водач пристигне за да транспортира автомобила.

Ако съдържанието на алкохол в кръвта на водача, е над 1.6 ‰, размера на глобата се определя в съда.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*