Кипър: Бивши Кооп банкери, търсени за арест

Полицията издирва да арестува бивши високопоставени служители на вече несъществуващата Агия Фила Кооперативна банка, след като стана ясно, че банката е раздала десетки милиони като заеми, без да осигури необходимото обезпечение. Източник на полицията заяви, че делото е приключено и ще бъде предадено на Прокуратурата на Републиката в рамките на следващите дни.
“От там нататък е само въпрос на процедура. Кантората ще разгледа делото и ще реши дали може да се повдигне обвинение срещу заподозрените лица”, каза източникът.

kreditВътрешно разследване, проведено през 2010 г. е установило, че бившите длъжностни лица са действали заедно с оценителите. Оценката на имотите е била многократно завишавана, за да може банката да отпусне заем много по–голям в сравнение с обезпечението.

Когато длъжникът не успее да обслужва кредита, банката оценява имота, за да наложи възбрана, но установява, че действителната стойност е далеч по-ниска от първоначалната оценка. Агия Фила Кооп се слива с Лимасол Кооп през януари 2012 г. Вътрешният одит на финансите на несъществуващата Кооп се провежда на две години и преди сливането разкри, че банката е обременена с необичайно висок брой необслужвани кредити.

Разкритието предизвика вътрешно разследване, и така се стигна до корумпираните процедури на високопоставени служители. Тези длъжностни лица са подали оставки след разследването.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*