Кипърското правителство разочаровано от доклада на Генералния секретар на ООН

Правителствени служители останаха далеч не доволни от доклада за Кипър, издаден от генералния секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки Мун, в който той говори за “изолация на кипърските турци” и окачествява правителството на Кипър като “кипърската гръцка администрация . ”

Формулировката остави горчив вкус в устата на държавните служители след като доклада беше разпространен късно в сряда вечерта в Ню Йорк и Никозия. Това е първият път, когато държавни служители са били подразнени от текстовете на доклад на ООН след напускането на Кофи Анан през 2006 година.

В доклада също така се хвърля негативна светлина върху кипърската гръцка общност, което накара постоянния представител на Кипър към посланика на ООН, Никос Емилиу, да изпрати протестно писмо до раководството на ООН.

Тази седмица, специалният съветник на генералния секретар за Кипър, Еспен Барт Ейде, се срещна с президента Никос Анастасиадис и добави, че срещата е била “конструктивна” и определи позицията на президента, както “положителен принос, на който да се основават по-нататъшни действия”.

Ейде каза още, че преговорите се движат в “грешната посока”, добавяйки, че ще информира Съвета за сигурност на 26 януари и ще призове към сътрудничество двете страни в Кипър и всички други държави, за да се помогне за създаването на необходимите условия за бързо възобновяване на разговорите.

PhN

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*