Кипърските фермери протестират срещу предложената от ЕС забрана за пестициди

Със стотици трактори и пикапи фермери демонстрираха пред сградата на ЕС в понеделник, заради спорния законопроект за природата, който в момента се обсъжда в парламента на ЕС, който предвижда допълнително ограничаване на употребата на пестициди

 

Миналата седмица политиците в ЕС обсъдиха кой е най-добрият план за възстановяване на влошаващите се природни местообитания на континента.

Кипърските фермери казаха, че този нов закон ще доведе до забрана на употребата на пестициди, което ще засегне силно поминъка им.

Призовавайки правителството да блокира някои точки от обсъжданото законодателство на ЕС, фермерите затвориха главните улици в столицата с голям конвой от 600-800 пикапа и около 300 трактора, които отидоха до Дома на ЕС и пред президентския дворец.

Ръководителят на Съюза на кипърските фермери (Eka), Паникос Чамбас каза:

„В меморандума, адресиран до президента, земеделските организации искаме подкрепата на президента в борбата на фермерите в Кипър и Европа, „за преразглеждане на тази разрушителна политика за селското стопанство, за да се гарантира оцеляването на нашите фермери и да се постигне развитие на кипърския селскостопански сектор“.

Меморандумът беше подписан от организацията Пек, Ека, Асоциация Пангротикос и Новото земеделско движение и Еврофермер.

Подобни протести се проведоха в цяла Европа, включително Холандия и Белгия, където фермерите протестираха пред Европейския парламент.

Гласуването на закона ще бъде подновено на 27 юни, преди решаващото гласуване в пълния състав на Европейския парламент.

Европейската народна партия, най-голямата законодателна група в Европейския парламент, призова предложението да бъде отхвърлено изцяло на основание, че ще навреди на фермерите и продоволствената сигурност.

В коментара си за протеста в понеделник министерството на земеделието заяви, че споделя опасенията на земеделските организации.

„Целта е да се подобри действащото законодателство, което предвижда намаляване на употребата на пестициди и да се намерят алтернативни възможности и решения за защита на нашето здраве, както и това на нашите деца“, казаха от министерството.

По време на протеста, фермерите призоваха за подкрепа на правителството, за да се отмени предложението на комисията за забрана на използването на конвенционални пестициди в зони от Натура 2000 и райони в близост до реки и язовири, както и в жилищни райони.

Говорейки по радио CyBC сутринта, Чамбас предупреди, че ако предложението на комисията бъде приложено, 79% от земеделската земя в Кипър ще бъдат загубени и страната ще стане зависима от вноса на скъпи храни.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*