Касулидис: Задълженията на Турция към Кипър трябва да бъдат изпълнени

„Преди отварянето на преговорите по другите глави за присъединяването й към ЕС, Турция трябва да изпълни задълженията си към Кипър”

Кипър няма да се съгласи с отварянето на две глави от преговорите между ЕС и Турция, докато съседната държава не изпълни задълженията си към Кипър, каза външният министър Йоанис  Касулидис.
Говорейки по време на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, където обсъдиха ролята на Турция в бежанската криза, Касулидис каза, че има нужда ЕС да си сътрудничи с Турция.

Външният министър подчерта обаче, че Кипър няма да се съгласи да се отворят глави 23 – Съдебна система и основни права и глава 24 – Правосъдие, свобода и сигурност, докато Турция не изпълни задълженията си към Кипър.

Турция е отказала да изпълни протокола  „Анкара” с ЕС, което изисква от турското правителство да се премахнат всички дискриминационни пречки по отношение на Кипър като страна-членка. Основният аспект е забраната на Турция към Кипър от морски и въздушен транспорт. С това обаче се спира и приемането на още осем глави, необходими на Турция, за да продължи напред с присъединяването й към ЕС.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*