Халуми трябва да е “Made in Cyprus”

Кипърските турски власти са притеснени, след като бе установено, че някои фирми в Турция произвеждат халуми, уникално традиционно кипърско сирене, без разрешение от администрацията на северната част на острова.

Йоздил Нами, “външен министър” на окупираните територии каза, че Турската кипърска търговска камара (KTSO) е делегирала права за производството халуми на Турция, но много турски фирми работят без изрично разрешение от KTSO.

Нами е цитиран да казва, че “фирми в Турция изнасят халуми колкото кипърските турци, въпреки че ние не се притесняваме от конкуренцията. Нашето желание е халуми (hellim, като кипърските турци го наричат)да се произвежда на острова и да се изнася в Европа. ”

Нами заяви, че се надява, че KTSO няма да се налага да търси справедливост по съдебен ред, а вместо това той подчерта, че е оптимист, че диалогът с Турция може да разреши проблема.

Нами също направи коментари за усилията на Европейската комисия да излезе с работеща формула, надявайки се, че двете общности може да бъде единствен производител на кипърското сирене.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*