Заявленията за ипотека за наем ще започнат да се подават през октомври

Заявленията за новата схема за ипотека срещу наем ще се приемат от октомври, съобщи финансовото министерство днес -13/7/23, ден след като схемата беше одобрена по време на заседание на правителството.

В интервю за Cyprus News Agency Йоана Маркиду, финансов служител в министерството, каза, че заявленията за схемата ще бъдат адресирани до Kedipes и че процесът ще бъде прост и с малко документи.

Очаква се планът да обхване около 2500 домакинства, които се борят с изплащането на ипотечни кредити .

Ще има две категории за кандидатстване, като първата включва хора, получаващи гарантиран минимален доход, семейства с един родител, домакинства с много деца и хора, получаващи помощи за издръжка за инвалидност.

Втората категория ще се отнася до съществуващи кандидати за схемите Estia и Oikia, които или са били оценени като недопустими, но с висок риск, или които първоначално са били одобрени за включване в плановете, но впоследствие членството им е било прекратено, тъй като не са били в състояние да поддържат плащанията си.

Максималната стойност на имуществото за тези, които желаят да се присъединят към схемата, е 250 000 евро.

Маркиду каза, че хората, които изберат да се присъединят към плана, ще могат да останат в сегашното си жилище, но ще станат наематели в имотите си, а не собственици на жилища.

След предварителна оценка Kedipes ще купи имота на 65 процента от пазарната му стойност. Тази сума ще бъде дадена на ипотечния кредитор, който от своя страна ще отпише първоначалния заем.

В случай, че 65 процента от стойността на имота надвишава изплащаемата сума по ипотеката на бивш собственик, разликата ще бъде изплатена обратно на собственика.

По схемата ще се сключват договори за наем, които ще са със срок от 14 години, като държавата ще покрива разходите за наем.

След като са изминали пет години след приемане в схемата, бившите собственици на жилища или роднини от първа степен ще имат право да изкупят къщата си обратно на същата цена, на която е била закупена от Kedipes, плюс административни разходи.

„Искаме хората да изкупят обратно къщата си, ако могат“, каза Маркиду, добавяйки, че планът ще бъде представен на кредитори, кредитни институции и компании за управление на заеми през септември.

Тя обаче предупреди, че ако даден кредитор не желае да участва в схемата, заявления за участие в схемата, включваща този кредитор, няма да бъдат приемани.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*