Правителството е в процес на преразглеждане на схемата за гражданство чрез инвестиция

Кипърското правителство е в процес на преразглеждане на схемата за гражданство чрез инвестиция, след коментарите на някои европейски политици и негативното отразяване в пресата в чужбина.

След налагането на по-строг контрол, последиците ще се отразят на тези, които прибират големите комисионни. Това са агенти по недвижими имоти и адвокати.

Трябва да бъде създаден регистър на агентите и адвокатите, сертифицирани за популяризиране на схемата, като членовете трябва да се придържат към етичен кодекс, съобщи правителствен източник.

„Например, забелязахме, че някои агенти рекламират схемата в държави, които дори не позволяват двойно гражданство“, каза той. Като цяло обаче системата е стабилна, тъй като кандидатите се проверяват щателно със съдействието на местни и международни агенции като Интерпол, за да гарантират, че те не представляват риск за сигурността на Кипър или на ЕС. Освен това от кандидатите се изисква да декларират източника на приходите си, които имат за цел да инвестират.

За схемата се заговори след като Guardian критикува кипърското  правителство, че е предоставило гражданство на руски олигарси и членове на украинския елит.

Европейската комисия заяви, че от 2014г. води диалог с кипърските власти, за да гарантира истинската връзка между страната и инвеститорите, кандидатстващи за натурализация – накратко, за да се увери, че Кипър не дава гражданство на всеки, който може да си го позволи. Досега повечето кандидати за кипърско гражданство са от Русия, Китай, Близкия изток, включително арабските страни в Персийския залив.

Инвестицията, необходима за гражданство в Кипър, възлиза на 2 млн. евро, ако тя е направена единствено в недвижими имоти, от които поне една четвърт от тях трябва да бъдат изразходвани за жилище за цял живот. Ако не, прагът е 2,5 милиона евро, от които поне 500,000 евро трябва да бъдат изразходвани за жилище за постоянно пребиваване.

Първоначалното изискване за обща инвестиция в недвижими имоти в размер на 2 млн. евро се прилага за три години, след което натурализираното лице може да се откаже от инвестицията.

От 2013г., когато е въведена настоящата схема, чрез нея около 1 300 души са получили гражданство. Това донесе на Кипър 3,3 милиарда евро чуждестранни инвестиции до края на 2016г.

Паралелна схема, предоставяща разрешение за постоянно пребиваване на тези, които купуват жилища на стойност 300 000 евро, донесе още 700 млн. евро за същия период, като общата сума достигна 4 млрд. евро.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*