Заседнал начин на живот при учениците

Учениците в Кипър имат „тревожни нива“ на заседнал начин на живот, където почти 30% от 15-годишните са седнали дълго време.

Изследването, проведено от HBSC за Световната здравна организация е проведено между 2021 – 2022 г. с участието на около 4800 ученици от начални, средни и гимназиални училища.

Констатациите показват, че колкото по-възрастен е ученикът, толкова по-дълъг е неговият заседнал начин на живот, придружен от намаляване на физическата му активност.

Данните показват, че при 15-годишните деца 28,6% прекарват голяма част от деня си седнали. При децата на 11 години този процент е 20,4 на сто, а при 13-годишните – 23,2 на сто.

Проучването подчертава, че почти половината от децата прекарват поне два часа на ден в игри на компютър, игрова конзола, таблет, смартфон или на телевизора, или използват компютър и други електронни устройства за достъп до социални мрежи, като Instagram, Facebook, Twitter и Snapchat.

Повече от едно на всеки три деца (39,9 процента) прекарват около два часа или повече всеки ден в гледане на телевизия, DVD или видео, включително онлайн видео на сайтове като Youtube, докато почти едно на всеки пет деца търси информация онлайн.

Резултатите показват, че повече момчета предпочитат компютърни игри, докато повече момичета изразяват предпочитание да използват компютър за достъп до социални мрежи.

В същото време резултатите от проучването показват, че около две трети от децата отговарят на критериите на СЗО за участие в интензивна физическа активност (поне три пъти седмично). Средно 64,8% от децата извършват упражнения, които могат да ги накарат да се задъхват или изпотят поне три пъти седмично.

Въпреки това, средният брой дни на физическа активност на 15-годишните, е по-нисък в сравнение с тези на по-малките деца.

Накарайте децата си да излязат на въздух, да ритат топка с приятели в квартала и да спортуват.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*