Кипър: Законопроект за регулиране на фотографската професия

Законопроектът, внесен през 2012 г. с цел да се регулира професията на фотографите, бе открит и обсъден във вторник в комисията по труда в Парламента на РКипър. След като седем години престояваше като проект, законотворците ще го отворят, предизвикани от случая с 35-годишния сериен убиец, който е работил като успешен професионален фотограф в Кипър.

Лидерът на Зелените Йоргос Пердикис, който внесе законопроекта преди седем години, каза след срещата, че “сдружението на кипърските фотографи правилно са поискали този законопроект, който ще блокира неконтролираното упражняване на професията, и трябва да бъде подложен на гласуване.”

Ако законопроектът бъде приет, фотографската професия ще бъде регулирана чрез специфични критерии и квалификационни изисквания и издаване на лиценз, даващ право на преносителя да упражнява професията фотограф.

Според Пердикис, законопроектът предвижда създаването на фотографски съвет, който ще удостоверява професионални фотографи чрез оценяване на обучението и профила „на тези хора, които влизат в домовете ни, нашите събития и използват този фотографски материал онлайн“.

След развитието на случая със серийните убийства на пет жени и две момичета, министерството на образованието изготви циркулярно писмо, което все още не е разпространено в училищата и което определя някои условия, с които ръководителите на училища и асоциациите на родителите трябва да се съобразяват при избора на фотограф за покриване на училищни събития.

Никос Метаксас е служил като фотограф за множество събития, включително събития на политически партии.

Източник: Cyprus Mail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*