Започна прилагането на здравната реформа в Кипър

 

От 1 март в Кипър влезе в сила най-амбициозната реформа на кипърското здравеопазване  – Общата система на медицинските услуги (GESI). А това означава, че от този месец  ще започнат да се удържат освен осигуровките, които плащахме до сега, и вноски за здравни осигуровки.  Та ако сте се чудили защо през последните два месеца заплатата ви се е стопила леко, то е защото от 1 януари се вдигнаха осигурителните воски с 1%, а и това няма да е краят. От този месец ще си плащаме и още осигуровки – този път здравни.

Какво означава това?

Основната цел на реформата е да направи медицинското обслужване в Кипър достъпно за всички. Поради високите цени на услугите на частните лекари, много от жителите на острова не могат да ползват услугите им. Според новите условия, които се въвеждат с реформата, пациентите не трябва да плащат на лекарите за всяко посещение. Заплатите им ще се начисляват от месечните вноски, които ще се приспадат от доходите ни. Според правителството, това ще направи медицината много по-удобна и достъпна за всички. Идеята е всеки пациент да се регистрира при лекуващ личен лекар.

Вноските за фонда HESI ще бъдат задължителни за всички на Република Кипър, на ЕС на трети страни, постоянно пребиваващи в Кипър, които получават доходи: наети ица, работодатели, самоосигуряващи се лица, пенсионери, рентиери, държавни служители. По този начин ще се даде възможност на всички граждани на Кипър, включително безработните, да могат да ползват медицински грижи в рамките на HESI. Вноските за здравни осигуровки са задължителни за всички, и изключение на следните групи: лица, които нямат доход (т.е. заплати, пенсии, обезщетения и др.), военнослужещи на набрна служба и ветерани, политически затворници на британското управление в Кипър и зависимите от тях лица, роднини на загинали и изчезнали през 1974 г. лица, инвалиди, хора с умствени увреждания, затворници и задържани по време на разследвания.

От 1 март 2019 г. до 28 февруари 2020 г. вноските ще са с намалени ставки. От 1 март 2020 г. ще се удържа пълната вноска. Услугите на лекари, които са се присъединили към HESI, ще могат да се ползват от 1 юни 2019 година.

За тези, които работят на повече места едновременно, всеки работодател е длъжен да направи отделно частта си от удръжките.

Пример: При заплата от 1000 евро, ще бъдат направени следните плащания: 17 евро от служителя (ставка от 1.7%) + 18.5 евро плаща работодателят (ставка 1.85%) + 16,5 от държавата (1,65% за всеки работещ гражданин). Ето и размера на вноските по категории:

Категория      Вноски от 1 март 2019 до 1 март 2020 Вноски от 1 март 2020
Неати работещи 1,70% 2,65%
Работотдатели 1,85% 2,90%
Държава 1,65% 4,70%
Самоосигуряващи се 2,55% 4,00%
Пенсионери 1,70% 2,65%
Рентиери 1,70% 2,65%
Държавни служители 1,70% 2,65%

 

За осъществяването на реформата държавата е отделила 300 хиляди евро за подобряване на инфраструктурата в медицинските центрове. Други 5 милиона евро ще бъдат отпуснати за закупуване на най-съвременно биомедицинско оборудване за държавните болници, включително скенери за магнитно-резонансна томография и компютъризирани аксиални томографски скенери.

Новата здравна система в Кипър ще се изгражда на приципа, на който е и тази в България. Остава само да се надяваме, че тук тя ще се прилага по-ефективно.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*