Държавните болници „вървят към гибел“

 

Въпреки последните изявления и многобройни срещи, състоянието на здравеопазването и държавните болници в Кипър продължава да се влошава, се казва в отворено писмо на обединението на държавните лекарите PASYKI и очакват незабавен отговор от здравния министър Йоргос Памборидис. Проблемът с недостига на медицински персонал в държавните болници е основния, а потърпевши от това са пациентите – нашите съграждани, споделиха от Съюза.

Държавните лекари отдавна се оплакват от сериозен недостиг на персонал в обществените болници. В опит да се отговори на това, правителството размрази ограничен брой позиции, препрати пациенти към частния сектор, и въведе прилагането на националната здравна схема(NHS), която дава финансова и административна автономия на държавните болници.  „Ситуацията довежда до следния въпрос: има ли реална възможност здравното министерство да се справи с проблемите на държавните болници? Дали пък политиката не е умишлено водена с крайна цел пълен срив на държавните болници?“

В писмо здравният министър Памборидис заяви, че правителството е на разположение на всички заинтересовани страни, при условие, че „фокуса на разговорите остава върху реформата, автономията и НЗС“. Той сподели, че е изненадан от писмото, защото тези въпроси са били обсъдени миналата сряда и PASYKI е отстъпил. „Ще бъде меко казано жалко ако се докаже, че вашето участие в диалога не е нищо повече от преструвка“, каза Памборидис. „Ако намерението ви е да опровергавате и отхвърляте реформата, по-добре бъдете честни и го кажете ясно“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*