Закриват много държавни аптеки в Кипър

Искаме или не, здравната реформа в Кипър ще стартира. Всички си пожелаваме лекарите да си останат лекари, а болниците да лекуват, и да не се превърнат в поредната бюрократична институция.

От 1 юни тази година, като част от прилагането на системата за обща медицинска помощ (HESI), 28 от 43 държавни аптеки в общинските болници и здравни центрове престават да работят. Останалите 15 аптеки ще работят в области, в които няма частни. Мярката е предназначена да мотивира икономически частните предприемачи да отварят аптеки. Приоритет ще се дава на частни лица, защото когато се отваря частната аптека, държавната ще се затвори. В същото време, ако единствената частна аптека се затвори в определена област, властите ще бъдат задължени да открият държавна аптека там.

В близко бъдеще парламентът ще трябва да гласува законопроект, определящ правилата за участие на фармацевтите в HESI. Кипърската асоциация на фармацевтите трябва да изготви становище по предложенията.

Неотдавна бе съобщено, че в кипърските аптеки са открити фалшиви лекарства.

На 9 февруари в ЕС започна работа регламент за проследяване на произхода на лекарствата, продавани на територията на дадена страна. Новите правила включват две мерки: възлагане на уникален идентификационен номер на всяка опаковка лекарство, отпускано по лекарско предписание, и създаването на механизъм за проследяване на фалшиви пакети.

Остава да пожелаем мерките бъдат полезни, да не ни лъжат, че ни лекуват докато си плащаме по-високи здравни вноски. Но както казва народната мъдрост, времето ще покаже.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*